AMSTERDAM - De bouw van bijna 1100 woningen in de nieuwe stadsbuurt SPOT in Amsterdam Zuidoost is gestart. SPOT maakt onderdeel uit van Amstel III en wordt een groene buurt met hoge woontorens, kleinere gebouwen met appartementen, intieme pleinen en groene straten. In de gebouwen komen ook kantoren, sportvoorzieningen en een basisschool met kinderopvang.


Wethouder Ivens (Wonen): "Dit hele gebied verandert de komende jaren van kantorenwijk naar woon-werkgebied. Met SPOT Amsterdam komt er in één klap een forse hoeveelheid betaalbare woningen bij in Amstel III, waarvan 110 in het sociale- en 600 woningen in het middeldure segment."

Groene stadsbuurt SPOT
SPOT Amsterdam ligt in de nieuwe stadswijk Amstel III tussen het toekomstige Hondsrugpark en station Bullewijk. Het wordt een groene buurt met veel voorzieningen. Woontorens worden afgewisseld met kleinere gebouwen. Met de ligging langs het Hondsrugpark wordt het een groene buurt. Naast de 1.090 woningen komen er ook moderne kantoren, een basisschool met kinderopvang voor de hele wijk, een fietsbar en sportvoorzieningen.

Veel sociale en middeldure woningen
Naast 110 sociale en 525 middeldure huurwoningen worden er ook 75 middeldure koopwoningen gebouwd. De eerste huurwoningen worden medio 2024 opgeleverd. Ook komen er 270 koopwoningen waarvan de verkoop start in 2022. De oplevering van de koopwoningen staat gepland voor begin 2025. Woningzoekenden kunnen zich nu al inschrijven als geïnteresseerden via www.spotamsterdam.nl/interesse.

Investeren in jeugd Zuidoost
Met Amstel III breidt het woongebied van Amsterdam Zuidoost zich uit. Dit deel van Zuidoost gaat pas echt leven als er ook mensen uit de Bijlmer gaan wonen. Daarom is het mooi dat door SPOT Amsterdam het grote aanbod aan sociale en middeldure huurwoningen flink uitbreidt. Ook zijn er afspraken gemaakt met de ontwikkelaar en investeerder over een voorrangsregeling voor woningzoekenden uit Zuidoost.

In SPOT komen voorzieningen die bedoeld zijn voor de hele wijk. Stadsdeelbestuurder Dirk de Jager: "Amstel III zorgt dat de jeugd uit Zuidoost kan profiteren van de gebiedsontwikkeling en kan doorstromen naar een nieuwe woning, maar ook door werk- en stageplekken in de bouw. Dat sluit aan op het Masterplan Zuidoost waarmee de stad de komende 20 jaar fors investeert in de jeugd."

Groene, gemengde stadswijk Amstel III
Het kantorengebied tussen de Bijlmer ArenA, het spoor, het AMC en de A2 maakt plaats voor een nieuwe stadswijk. Hoogbouw en klassieke eengezinswoningen liggen hier naast elkaar. Auto's verdwijnen uit het straatbeeld, fietsers krijgen de ruimte en tussen de torens komen groene parkjes met in het midden van de stadswijk het Hondsrugpark. In het hele gebied komen minstens 10.000 woningen, waarvan 7.000 woningen in het sociale en middeldure segment. In de gebouwen komen ook moderne kantoren, veel buurtvoorzieningen zoals scholen, een gezondheids- en jongerencentrum, en gemeenschappelijke faciliteiten zoals wasmachines, deelauto's, een dakterras.