AMSTERDAM - Vrijdag 5 november 2021, is prof. dr. Emiel Rutgers benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij ontvangt de onderscheiding voor zijn baanbrekende werk als oncologisch chirurg, gespecialiseerd in de behandeling van borstkanker. Rutgers ontving de onderscheiding uit handen van locoburgemeester Simone Kukenheim.


Als oncologisch chirurg is Rutgers sinds 1989 werkzaam in het Antoni van Leeuwenhoek en het daaraan verbonden onderzoeksinstituut, het Nederlands Kankerinstituut. Zowel binnen als buiten het ziekenhuis onderscheidde Rutgers zich in zijn deskundige en persoonlijke zorg voor met name borstkankerpatiënten. Met zijn brede kennis op het gebied van chirurgie maar ook oncologie en radiotherapie behaalde hij belangrijke resultaten met een multidisciplinaire behandelingswijze.

Naast zijn dagelijkse werkzaamheden heeft Rutgers de polikliniek Familiaire tumoren opgezet. Ook is hij jarenlang hoofd geweest van de borstkankergroep en de chirurgie-afdeling. Daarnaast begeleidde hij tientallen studenten en promovendi. Met ruim zestig publicaties in zijn vakgebied is Rutgers' wetenschappelijk werk nationaal maar ook internationaal van grote waarde geweest.

In 2017 ontving hij de Clinical Research Award van de European CanCer Organization en in 2019 de Lifetime Achiement Award van de European Society of Surgical Oncology. Vanwege zijn baanbrekende werk als oncologisch chirurg, in het bijzonder voor zijn werk in de behandeling van borstkanker, is de heer prof. dr. Emiel Rutgers benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.