AMSTERDAM - Voor illegale vakantieverhuur delen we hoge boetes uit. Dit om Amsterdam voor iedereen leefbaar te houden. De Raad van State heeft geoordeeld dat deze boetes soms niet passen bij de ernst van de overtredingen. Daarom passen we de boetebedragen aan.

Toeristische verhuur van een woning of deel van een woning kan in Amsterdam veel geld opleveren. Maar te veel vakantieverhuur en verhuur in bed & breakfasts heeft een negatief effect op de leefbaarheid in onze stad. Bovendien zijn de woningen erg schaars in Amsterdam: de woningen die er zijn, moeten gebruikt worden om in te wonen. Daarom hebben we regels om vakantieverhuur te beperken. Wie zich niet aan die regels houdt, kan een forse boete verwachten.

Nieuwe boetebedragen
Na de uitspraak van de Raad van State hebben we de bedragen van de boetes aangepast om ervoor te zorgen dat hoogte van een boete beter past bij de ernst van een overtreding. Ook de verhoging van boetes bij meerdere overtredingen is nu anders. Dit zijn de nieuwe bedragen:
-Verhuren aan toeristen zonder dat je er zelf woont: € 21.750,-
-Leefbaarheidsovertredingen: € 11.600,- (was € 21.750),-
-Administratieve overtredingen: € 8.700,-

Voorbeelden van leefbaarheidsovertredingen zijn: verhuren aan te veel mensen, meer nachten verhuren dan mag, en bij een bed & breakfast bewoners die zelf niet in de woning slapen als er toeristen zijn. Administratieve overtredingen zijn bijvoorbeeld: het verhuren zonder vergunning of zonder je registratienummer in een advertentie te vermelden.