AMSTERDAM- Wonen op de Wallen: Dat is mooi, dat is leuk, en soms gewoon zó druk dat het niet te harden is. Edwin woont al een kwart eeuw op de Lange Niezel. Hij is mede-coördinator van de leefbaarheidsschouwen en zit in het buurtpanel Bewoners Offensief. Hoe gaat daar in hartje stad, Edwin?

De Lange Niezel, dat is een smal en druk straatje in het Amsterdamse Wallengebied tussen de Oude Kerk en de Sint Nicolaaskerk. Een straatje met sekswinkels, een gokhal, toeristen, en dus met appartementen waarin ‘gewoon wordt gewoond’. “Door mij dus”, zegt Edwin. “En we zijn erg blij met het Binnenstad Offensief. Die proef startte 1 december 2016 en het werkt. Wat mij betreft doen we aan verlenging tot in het oneindige.”

In de vuurlinie van de grote stad

Het Binnenstad Offensief is een team van zo’n 140 handhavers (politie- én gemeentehandhavers) die de buurt scherp in de gaten houden. De thuisbasis is de Nieuwmarkt, maar ze zijn overal op plekken waar het op dat moment nodig is. Dag en nacht, zeven dagen per week. Het doel: overlast van bijvoorbeeld dealers en drukte beperken. “In begin moesten de handhavers wel wennen”, vertelt Edwin. “Dat zag je gewoon. Dan stonden ze daar wat onwennig. Je zal ook maar agent elders zijn geweest, sta je ineens in de vuurlinie van de grote stad. Maar nu zijn ze aardig inburgerd en slechts hun aanwezigheid doet al wonderen.”

Dealers die afdruipen

Zo druipen drugsdealers al af als een agent grijpt naar zijn ‘fotoboek’. Daar staan namelijk foto’s in van dealers die vanwege overlast een tijdelijk gebiedsverbod hebben. Dan moet je dus wel even goed checken wie je voor je hebt. Soms is dat voor een dealer een reden om maar alvast te verdwijnen. Direct heeft hij weer een verbod aan zijn broek hangen.”

Braderiedrukte in het kwadraat

“Het toeval bracht mij ooit hier”, vertelt Edwin, “en nu woon ik hier al 25 jaar. Ik hou van de buurt en van mensen, daarom blijf ik hier. Ik geniet ervan als ik zie dat bezoekers het naar hun zin hebben. Maar tóch logeer ik dit dit weekend weer bij mijn moeder in Vlissingen. Doordeweeks net een dorp, in de weekenden is het hier simpelweg niet te harden. Braderie-drukte, eigenlijk in het kwadraat. Uitgaanspubliek, toeristen, vrijgezellenfeestjes, van kroeg naar kroeg, en met zijn allen vergapen aan de ramen, zo gaat dat dan.”

Groen ok, paars foute boel

"Ik ben één van de coördinatoren van de leefbaarheidsschouwen in het Wallengebied en ik zit in het buurtpanel Bewoners Offensief van project Binnenstad Offensief. Ik én mijn hond L.B (hij heet officieel Lucky Bastard en woont hier ook al 19 jaar) zijn erg betrokken. Bewoners zijn sowieso de belangrijkste informatiebron. Tijdens een schouw lopen bewoners, een politieman en een gemeente-man door de buurt en geven met kleuren op een plattegrond aan hoe de toestand is. Groen is ok, paars is foute boel. Nog nooit eerder was de overlast zo inzichtelijk, en nog nooit eerder hadden we zulke directe contacten met de gemeente en de politie. De resultaten van de schouwen bepalen grotendeels de plekken waar de handhavers zich laten zien. Ik zei het al eerder: wat mij betreft is die inzet permanent.”