AMSTERDAM - Esmeralda Jongmans zag honger om zich heen en startte de Flora Kokjes. Dat is een groep kinderen van 0 tot 18 jaar. Ze komen elke week bij elkaar en ondernemen allerlei activiteiten. Ook koken en eten ze samen een gezonde maaltijd. Stichting Flora Kokjes won in 2018 de Omarmprijs van de gemeente. De Omarmprijs beloont bestaande initiatieven die kansen creëren voor Amsterdammers met een krappe portemonnee.

Esmeralda begon in 2011 met de Flora Kokjes. “Ik was vrijwilliger op een kinderboerderij. Ik zag daar de hele dag kinderen rondlopen die niets te eten bij zich hadden. Ik zei: ‘Moet je niet naar huis?’ Maar er was geen eten thuis. We kregen groenten van een buurtsuper, voor de dieren. Die groenten waren nog helemaal goed. Ik begon daar toen soep van te koken. Er kwamen steeds meer kinderen bij. We zijn nu met zo’n 50 kinderen van 0 tot 18 jaar en hebben 7 vaste vrijwilligers.”

7 dagen per week
“Voordat ik reuma kreeg was ik verpleegkundige. In mijn opleiding heb ik geleerd om met kinderen en jongeren te werken. Alle kinderen tellen mee. Ik wil het leven een beetje lichter voor ze maken. Het belangrijkst is dat kinderen te eten hebben. Maar het is ook belangrijk dat anderen niet aan je kunnen zien dat je arm bent. Ik verzamel kleding en speelgoed om uit te delen. Ik ben er 7 dagen per week mee bezig.”

Vrije zaterdag voor moeders
“Een alleenstaande moeder met 5 kinderen is nooit vrij. En vaak heeft ze geen geld om iets leuks te doen. Maar op vrijdag koken en eten de moeders hier samen met de kinderen. Dat voelt een beetje als uitgaan. Zaterdag beginnen we om 11.00 uur met de huiswerkklas. Daarna krijgen de kinderen taekwondoles en kunnen ze aan andere activiteiten meedoen. De ouders hebben dan een dagje vrij en de kinderen ook. Kunnen ze even hun zorgen vergeten. Zondag starten we met dansles, daarna krijgen de tienermeiden kookles.”

Help mee
“We krijgen geld en hulp van verschillende organisaties. Toen we de Omarmprijs wonnen stond dat overal in de krant. Een vrouw las over ons toen ze op Schiphol op haar vlucht wachtte en maakte 100 euro aan ons over. Een studentenvereniging organiseerde een Sinterklaasfeest voor ons. Dat was onwijs leuk. Een kerk gaf ons geld. Maar we kunnen ook meer vrijwilligers gebruiken. Iedereen kan helpen, al kom je maar eens in de 3 maanden.”