AMSTERDAM - Vanaf 1 juli komen er weer 16 scholen in Amsterdam bij die hun eigen, schone energie opwekken met zonnepanelen. Het gaat om scholen van de schoolbesturen AMOS en ASKO. Met de zonnepanelen van deze scholen komt het totaal aantal scholen met zonnepanelen op 141. Dat betekent dat per 1 juli 42% van de scholen zonnepanelen op zijn dak heeft.

In kader van het project "Zonne-energie op Amsterdamse scholen" zijn in opdracht van de gemeente Amsterdam en in samenwerking met de schoolbesturen zonne-energiescans van schoolgebouwen opgesteld. Hiermee is het voor scholen gemakkelijker geworden om aan de slag te gaan met zonnepanelen. Wethouder Marieke van Doorninck feliciteerde de scholen met dit resultaat tijdens een bijeenkomst op de Nelson Mandelaschool, één van de 16 scholen die op 1 juli zonnepanelen heeft.

Dorien Nelisse, bestuurder van ASKO: “Dit project is een mooie samenwerking tussen schoolbesturen in Amsterdam, waarmee we gezamenlijk onze maatschappelijke betrokkenheid tonen. We hebben ook oog voor de toekomst, doordat leerlingen in de school bewust gemaakt worden van de klimaatontwikkelingen en wat de energietransitie hierin betekent.”

Arie van Loon, lid college van bestuur bij AMOS: “Alle collega’s op onze scholen werken elke dag hard om onze leerlingen een sterke basis mee te geven voor een goede toekomst. Met dit project nemen we, in samenwerking met de gemeente Amsterdam, onze verantwoordelijkheid om te zorgen dat die toekomst ook groen en duurzaam is.”
Wethouder duurzaamheid Marieke van Doorninck: “Amsterdam heeft zichzelf als doel gesteld om geen geschikt dak onbenut te laten, zodat we zoveel mogelijk schone energie kunnen opwekken met zonnepanelen. Het is geweldig om te zien met hoeveel enthousiasme dit door de schoolbesturen en de betrokken scholen wordt opgepakt.

Bijna de helft van de scholen heeft inmiddels zonnepanelen op zijn dak. Daarmee doen we het in Amsterdam bijna twee keer zo goed als het landelijk gemiddelde.”