AMSTERDAM - Amsterdam is een prachtige stad. Daar zijn de meeste mensen het wel over eens. En dat merken we aan de miljoenen bezoekers die naar onze stad komen. Het worden er ieder jaar meer. Zij zijn natuurlijk welkom, maar Amsterdam moet ook schoon en leefbaar blijven. En dat kost geld. Het stadsbestuur wil dat bezoekers € 105 miljoen per jaar meer gaan bijdragen. Maar hoe?

Er zijn verschillende manieren om bezoekers extra te laten bijdragen voor het onderhoud van de stad.

1. Verhogen bestaande belasting
We kunnen de bestaande bijdragen verhogen. Toeristen betalen nu 7% van de overnachtingsprijs van een kamer. Bij een rondvaart of stadsrondrit betalen bezoekers nu € 0,66 per persoon.

2. Toeristenbelasting anders verdelen
Toeristen in goedkope hotels betalen nu minder belasting dan toeristen in dure hotels. Terwijl zij net zo veel bijdragen aan de drukte. We kunnen ervoor kiezen om mensen in goedkope hotels meer te laten bijdragen. Bijvoorbeeld door alle toeristen een vast bedrag te laten betalen.

3. Belasting op evenementen en attracties
We kunnen een bijdrage vragen aan mensen die evenementen en attracties bezoeken. Want die zorgen voor meer drukte en extra kosten voor de stad. Dit geldt dan ook voor Amsterdammers. Evenementen en attracties die hiervoor in aanmerking komen zijn:
  • Toeristische attracties (bv. Amsterdam Dungeon, Heineken Experience)
  • Beurzen en congressen (bv. Huishoudbeurs, Platen- en CD beurs)
  • Theaters, bioscopenPodia (bv. Paradiso, Ziggo Dome)
  • DierentuinFestivals (bv. Amsterdam Dance Event, Kwaku, Appelsap)
  • MuseaSportwedstrijden (bv. Ajax, EK Hockey)

Wat vindt u?
Wethouder Udo Kock wil graag uw wensen en ideeën horen over de bijdragen van toeristen en bezoekers aan de stad. Hij gaat daarom in gesprek met bewoners, ondernemers en vertegenwoordigers van de betrokken branches.

Laat ons weten wat uw voorkeur heeft. Het college doet in het voorjaar een voorstel aan de gemeenteraad. De gemeenteraad neemt dan het uiteindelijke besluit.

Geef uw Mening!