AMSTERDAM - Vandaag bezoeken burgemeester Halsema en minister Ollongren een stemlokaal in kerkgebouw De Duif. Dit is één van de 50 stemlokalen waar vanaf maandag 15 maart drie dagen lang gestemd kan worden van 7.30 tot 21 uur. In alle stemlokalen gebeurt dit uiteraard coronaproof: op 1,5 meter afstand, met kuchschermen, voor iedere stemmer een eigen rood potlood, regelmatige reiniging en goede ventilatie.


Halsema en Ollongren lopen de vaste route die stemmers volgende week maandag, dinsdag of woensdag afleggen, aangegeven met stickers op de grond.

In ieder stembureau is iemand aanwezig die ervoor zorgt dat het niet te druk wordt en alle landelijke coronaregels worden nageleefd. Desinfectiegel is bij de ingang aanwezig. Bezoekers moeten de handen bij binnenkomst desinfecteren en 1,5 meter afstand houden. Stemhokjes en tafels worden gedurende de dag elk half uur gereinigd. Alle stembureauleden dragen een medisch mondneuskapje, krijgen elke dag voordat ze aan de slag gaan een gezondheidscheck en kunnen voor- en achteraf gebruik maken van een sneltest.

Ook dit jaar is er een druktemeter en kunnen mensen op de stemdagen zien hoe druk het is op de stembureaus via stembureaus.amsterdam.nl of bellen met 14020. Is het druk dan kunnen mensen op een later moment stemmen.

Aan alle ruim 75 duizend 70-plussers wordt de gelegenheid gegeven per post te stemmen met een stempluspas. Die brief moet voor vrijdag 12 maart 17 uur in de brievenbus. Als dat niet is gelukt, kan de brief nog worden afgegeven bij één van de zeven Amsterdamse Stadsloketten, te vinden op amsterdam.nl. Dat kan van woensdag 10 maart tot en met dinsdag 16 maart van 09.00 uur tot 17.00 uur en op 17 maart tot 21.00 uur.

Omdat elk stemlokaal coronaproof moet zijn is 40 procent van de stemlokalen van de vorige verkiezingen afgevallen. Een speciaal team is maanden bezig geweest om stembureaus te vinden die aan de richtlijnen voldoen. Burgemeester Halsema: "Aan al deze veiligheidsmaatregelen wordt voldaan om ervoor te zorgen dat alle half miljoen Amsterdamse stemgerechtigden veilig kunnen stemmen. Ik roep graag mensen op dat ook echt te gaan doen. Verkiezingen zijn de basis van onze rechtstaat. Dus laat je stem horen!"

Om jongeren te stimuleren om te gaan stemmen is er een speciale campagne ontwikkeld. De campagne is te vinden op www.amsterdam.nl/dusikstem.

Bijzondere stemlokalen zijn de vier autostemstraten en de fietsstemstraat in de RAI. Hier brengt burgemeester Halsema maandagochtend 15 maart haar stem uit. Ook bijzonder is het om te stemmen in Pathé Arena, het Planetarium in Zuidoost, het De Mirandabad, het Olympisch Stadion, de Melkweg, het Okurahotel, het Concertgebouw, de Vondelkerk, het UvA Science Park, de kinderboerderij De Werf en het Hilton.

Voor meer informatie kijk op www.amsterdam.nl/verkiezingen.