AMSTERDAM - Vandaag, maandag oktober 2022, is Saskia Noort benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Noort ontving de Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Femke Halsema van Amsterdam, tijdens de première van de verfilming van haar boek Stromboli in Koninklijk Theater Tuschinski.


De uit Bergen afkomstige Saskia Noort werd bekend door haar thrillers. Van haar boeken werden ruim drie miljoen exemplaren verkocht. Ook werd haar werk in vijftien talen vertaald, en bewerkt voor televisie, film en theater.

In 2003 kwam haar eerste boek 'Terug naar de kust' uit. Het werd meteen een groot succes: het stond lang in de top 60 van bestverkochte boeken van CPNB en werd genomineerd voor de Gouden Strop. In 2013 ontving Noort voor haar hele oeuvre de Meesterprijs van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs.

Naast het schrijven van boeken is Saskia Noort, sinds 2017, ambassadrice van de organisatie Amref Flying Doctors. Noort zet zich in voor een betere gezondheid van jonge vrouwen in Afrika en strijdt tegen meisjesbesnijdenis. Zij brengt dit onder de aandacht bij de politiek en het grote publiek.

Vanwege haar grote bijdrage aan de Nederlandse literatuur en wegens haar maatschappelijke inzet, is Saskia Noort benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Orde van Oranje-Nassau

Een onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau wordt verleend aan personen die zich lange tijd persoonlijk verdienstelijk hebben gemaakt voor de maatschappij, de Staat of het Koninklijk Huis. Er zijn zes graden in de Orde van Oranje-Nassau: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid.