AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam wil de volkstuinparken, die een belangrijk onderdeel zijn het beschikbare groen in de stad, behouden. Daarom krijgen zij voor in ieder geval 10 jaar, met onder voorwaarden verlenging voor nog eens 10 jaar, bestaanszekerheid. Dit staat in de Uitvoeringsstrategie Volkstuinenbeleid, die vandaag door het college van B en W is vrijgegeven voor inspraak. De komende jaren worden volkstuinparken gedeeltelijk openbaar, zodat meer Amsterdammers van de parken kunnen genieten.


Marieke van Doorninck (wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid): “Volkstuinparken zijn al meer dan 100 jaar van grote waarde voor Amsterdam en met hun ruim 300 hectare zijn ze een belangrijk onderdeel van onze groenstructuur. Ook leveren de tuinen, die door de tuinders met veel zorg worden onderhouden, een grote bijdrage aan de biodiversiteit in de stad. Amsterdam wil die groene parels voor meer mensen bereikbaar maken. Daarom gaan we samen met de volkstuinparken aan de slag om de tuinen gedeeltelijk openbaar te maken, bijvoorbeeld door de aanleg van fiets- of wandelroutes door de parken. Ook geven we met nieuwe huurcontracten de parken zekerheid over hun toekomst.”

Het hele jaar open
Het streven is om per volkstuinpark circa 20% openbaar gebied te maken, dat het hele jaar door open is. Op dit moment zijn de parken tijdens de wintermaanden nog volledig afgesloten. De openbare delen kunnen fiets- en wandelroutes zijn, maar ook stukken groen om te picknicken, sporten en spelen of ruimte voor educatieve projecten. Daarnaast wordt ook de afvoer van afvalwater op de tuinparken aangepakt. De gemeente geeft per park een aantal doelen en kaders mee over de beoogde veranderingen. Binnen deze kaders is er veel ruimte voor de tuinders en de verenigingen om hier zelf invulling aan te geven. De gemeente maakt met elk park afspraken over beheer, veiligheid en toezicht.


Zekerheid voor lange termijn
De gemeente Amsterdam verhuurt de grond van de tuinparken aan volkstuinverenigingen en de Bond voor Volkstuinders. De komende jaren worden deze huurovereenkomsten aangepast. Op die manier krijgen tuinparken meer zekerheid voor de langere termijn. De afgelopen jaren heeft er nauwelijks een correctie op de huurprijs plaatsgevonden, waardoor de huurprijzen van de grond niet aansluiten bij vergelijkbare verhuringen op andere plekken in de stad. Die huurprijzen worden nu geharmoniseerd. Om te voorkomen dat door de aanpassing volkstuinen minder goed bereikbaar zijn voor Amsterdammers met een laag inkomen, maakt de gemeente afspraken met volkstuinverenigingen om tuinders met een laag inkomen tegemoet te komen.


Ralf Grevelink, voorzitter van de Bond van Volkstuinders: “ Het bestuur van de Bond van Volkstuinders is blij met het standpunt van het college van B en W van de stad Amsterdam - zoals neergelegd in de “Uitvoeringsstrategie Volkstuinbeleid” - dat de volkstuinparken in de stad Amsterdam behouden worden voor de toekomst en zo een vaste waarde zijn voor het groen in de stad. De Bond van Volkstuinders staat klaar om met de gemeente Amsterdam aan de slag te gaan om samen te bepalen hoe de ambities in het eigen beleidsplan‘Spijkers met Koppen’en die in de Uitvoeringsstrategie Volkstuinbeleid in de komende 15 jaar waargemaakt kunnen worden.”


Beginnen met 11 parken
Een aantal volkstuinparken grenst aan gebieden waar veel nieuwe ontwikkelingen zijn, bijvoorbeeld woningbouw. De modernisering van de 11 tuinparken grenzend aan deze gebieden heeft prioriteit. Het gaat onder andere om parken grenzend aan het Schinkelkwartier, Westerpark en Haven-Stad en De Nieuwe Kern.

Inspraak
Belanghebbenden kunnen tot en met 25 juni een zienswijze indienen over de Uitvoeringsstrategie Volkstuinenbeleid. Zie voor meer informatie de inspraak www.amsterdam.nl/inspraak. De gemeenteraad stelt de uitvoeringsstrategie naar verwachting in september 2020 definitief vast.