AMSTERDAM - Op zaterdag 27 april viert Amsterdam Koningsdag. Reizigers in en naar Amsterdam wordt geadviseerd zich goed voor te bereiden op hun reis en rekening te houden met drukte en (water)wegafsluitingen. Zoals elk jaar zijn delen van het centrum niet bereikbaar voor auto’s en pleziervaartuigen en rijden trams en bussen een aangepaste route.

Auto
Tijdens Koningsdag zijn delen van het centrum vanaf 7.30 uur ‘s morgens afgesloten voor autoverkeer. Het gaat hierbij grofweg om het gebied binnen de S100 (Nassaukade, Stadhouderskade, de Amstel, en de Valkenburgerstraat). De Houtmankade – Westerdoksdijk – De Ruijterkade – Piet Heinkade worden niet afgesloten. De opheffing van de afsluitingen is flexibel en afhankelijk van het moment dat de festiviteiten zijn afgelopen, de bezoekers zijn vertrokken en het gebied is schoongemaakt. Meestal is dat rond 23.00 uur.

Bezoekers die met de auto naar Amsterdam gaan, kunnen het beste voor een klein bedrag per dag parkeren op één van de P+R-locaties aan de rand van de stad. Op de website van de gemeente staan de beschikbare parkeerplekken. Let op: tijdens Koningsdag is P+R RAI gesloten. P+R Olympisch Stadion is alleen geopend voor vergunninghouders.

Tram, bus en metro
Trams rijden op Koningsdag aangepaste routes. Op Amsterdam Centraal stopt alleen tram 26, in de binnenstad rijden geen trams. De streekbussen rijden vanuit het zuidwesten naar Station Zuid. Trams en GVB-bussen en metro rijden zoveel mogelijk volgens de zaterdagse dienstregeling.

Station RAI is gesloten, metro en trein stoppen hier niet. Let op: tram, bus en metro zijn op Koningsdag niet gratis. Reizigers moeten dus in het bezit zijn van een geldig vervoersbewijs en gewoon in- en uitchecken. Meer informatie: www.gvb.nl/koningsdag.

Trein
Op Koningsdag rijdt NS volgens de Oranjedienstregeling en zetten ze extra personeel en meer en langere treinen in. Bezoekers aan de vrijmarkten en festiviteiten in het centrum kunnen via station Amsterdam Centraal reizen. Bezoekers aan de diverse Koningsdagfeesten aan de randen van de stad, reizen via het dichtstbijzijnde station. Zie de informatie op www.ns.nl/koningsdag. Op Amsterdam Centraal worden feestgangers door NS op originele wijze ontvangen en geattendeerd op de kortste looproute naar favoriete bestemmingen. Station Amsterdam RAI en Amsterdam Science Park zijn op Koningsdag gesloten.

Bezoekers aan de evenementen in de RAI reizen via station Amsterdam Zuid, bezoekers aan Loveland van Oranje via Amsterdam Amstel. Vanwege de grote drukte is het raadzaam dat reizigers voor vertrek de Reisplanner raadplegen via www.ns.nl of de Reisplanner Xtra app en alvast de OV-chipkaart opladen. Dit scheelt tijd en rijen bij de kaartautomaat op Koningsdag zelf.

De aankomst- en vertrekstations van internationale treinen zijn op Koningsdag ongewijzigd. Reizigers uit Amsterdam die op Koningsdag een vliegtuig moeten halen, kunnen ook in plaats van via Amsterdam Centraal via één van de omliggende Amsterdamse stations reizen om de drukte in het centrum te omzeilen. Reizigers wordt geadviseerd ten minste een half uur extra reistijd te nemen voor het halen van hun aansluiting of vlucht.

Taxi
Op 27 april zijn de taxistandplaatsen in de binnenstad (waar de vrijmarkten zijn) tijdelijk opgeheven. Taxi's zijn te vinden op de taxistandplaats achter Centraal Station, op de Stadhouderskade bij het Leidseplein en Museumbrug, Frederiksplein, het Haarlemmerplein en op de Blauwbrug bij de Stopera. Verder zijn er tijdelijke taxistandplaatsen bij evenementen ingericht. Het gaat om de evenementen Oranjebloesem, Stadspodium en Loveland. Kijk hiervoor op https://www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/taxi/chauffeurs/.

Pont
Er vindt een aantal festiviteiten plaats in Amsterdam Noord die goed bereikbaar zijn met de ponten. Reizigers naar Noord wordt geadviseerd rekening te houden met drukte en vooraf te kijken welke pont geschikt is voor de bestemming. Er worden extra ponten ingezet van en naar de NDSM-werf. De pont richting de NSDM-werf vertrekt vanaf Amsterdam Centraal.

Pleziervaart
De Amsterdamse grachten zijn op Koningsdag elk jaar extreem druk. Daarom gelden er die dag speciale vaarregels. Een van de regels is dat pleziervaartuigen die langer zijn dan 10 meter niet zijn toegestaan in groot deel van de binnenstad. Dit gebied is dit jaar groter dan vorig jaar. Tijdens Koningsdag geldt het verbod voor pleziervaartuigen langer dan 10 meter op de Zoutkeetsgracht, Westerdok, Prinsengracht, Herengracht, Keizersgracht, Singel, Rokin, Grimburgwal en de Oudezijds Voorburgwal. Ook geldt er net als voorgaande jaren weer een speciale vaarroute. Op de Koningsdagvaarkaart is te zien hoe deze vaarroute precies loopt. Deze is te vinden op www.waternet.nl/koningsdag en vanaf 23 april op de gratis VaarWater app. De kaart laat zien waar de toiletten zijn, waar je niet mag varen en in welke grachten er eenrichtingsverkeer geldt.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de bereikbaarheid tijdens Koningsdag en de verschillende plattegronden op www.amsterdam.nl/koningsdag