AMSTERDAM - De zijingangen van het Vondelpark blijven vanaf donderdag 25 februari gesloten en de gemeente stelt extra toezicht in bij de twee hoofdingangen. Dat heeft burgemeester Halsema vandaag besloten in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie. De beperkte toegang moet leiden tot minder drukte in het park. De gemeente monitort de drukte en handhaving is extra alert op doorstroming en groepsvorming. Als deze maatregelen niet het gewenste effect bereiken dan zal het Vondelpark volledig worden afgesloten voor het publiek.


Sinds zondag heeft de politie twee keer moeten optreden tegen groepen feestende parkbezoekers die massaal de coronaregels overtraden. De driehoek heeft begrip voor Amsterdammers die de buitenruimte op zoeken tijdens dit vroege voorjaar, maar accepteert geen doelbewuste overtreding van de regels met alle risico's voor de volksgezondheid die daarop volgen.

De driehoek stelt daarom nu deze afkoelperiode in. Het Vondelpark blijft open, omdat de openbare ruimte in de stad schaars is. Sluiting is een uiterst middel als het gedrag van de bezoekers daartoe aanleiding geeft. De maatregelen gaan voor onbepaalde tijd in.