AMSTERDAM - Hoe zorgt de gemeente ervoor dat meer Amsterdammers gaan sporten? Jonge, startende en vernieuwende bedrijven helpen de gemeente om dit soort maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Het project heet: Startup in Residence. Op 1 december gaan 13 startups aan de slag met uitdagingen waar Amsterdam voor staat.

Tot de zomer 2018 krijgt de startup training, coaching en inhoudelijke begeleiding van een ambtenaar of afdeling van de gemeente. Ambtenaren formuleren de vraagstukken ofwel challenges. Die richten zich op 1. Urban Mobility (stedelijke mobiliteit), 2. Vibrant City (levendige stad) 3. Circular Economy (circulaire economie) en 4. Healthy City (gezonde stad). Het idee is dat de gemeente na vijf maanden de oplossing van een (of meerdere) van de startups inkoopt, waardoor de startup een snelle start krijgt.

Nieuwe lichting

In 2015 draaide de eerste proef met Startup in Residence. Het programma in 2016 werkte zo goed, dat nu de derde reeks van start gaat met meer startups dan ooit.

Nummer 1 tech hotspot

“Nederland en Amsterdam hebben alles in huis om de nummer één tech hotspot van Europa te worden”, zegt prins Constantijn, speciaal afgevaardigde van het landelijke StartupDelta en supporter van het Amsterdamse initiatief. “De gemeente Amsterdam toont als initiatiefnemer van dit programma grote ambitie en levert een significante bijdrage aan het startupklimaat in Nederland.”

De 13 op een rij

 • Creatives Across ontwikkelde de SHHH, een lamp die reageert op geluid. Bezoekers van terrassen en uitbaters van café’s krijgen daarmee meer inzicht in het geluid en volume dat zij produceren. De startup gaat als eerste aan de slag in uitgaansgebied Rembrandtplein.
 • FutureCV is een e-learning tool en hulpmiddel dat kwetsbare en minder bevoorrechte Amsterdammers kan helpen met het ontwikkelen van digitale vaardigheden.
 • Gamebus is een platform dat families, vrienden en collega’s motiveert en beloont om gezond te leven, zowel fysiek als sociaal en mentaal. De GGD gebruikt de verzamelde informatie voor de gezondheidsmonitor, een vierjaarlijks onderzoek naar de gezondheid van Amsterdammers boven de 19 jaar.
 • Happitech geeft je simpel inzicht in je gezondheid: met je smartphone.
 • Landscape Data maakt gebruik van datawetenschap om complexe vraagstukken te helpen oplossen. Ze zijn experts in data cleaning, analyses en visualisatie en helpen de gemeente beter signalen uit de samenleving op te pakken en bewoners meer betrokken te maken.
 • LucemGo ontwerpt interactieve LED-technologie die mensen motiveert om te bewegen. Daarnaast levert het ook een kunstzinnige bijdrage aan de publieke ruimte. LucemGo richt zich als eerste op het verlevendigen van de Zuidas
 • Platform Eerlijk Wonen ontwikkelt een datadriven platform dat huurdersbestanden van corporaties en particuliere verhuurders in drie stappen voor 95% op orde brengt.
 • SportySpots ontwikkelde een app waarin alle publieke sportfaciliteiten zijn samengebracht, zodat je makkelijk sportevenementen kan organiseren en je vrienden uitnodigen.
 • SwiftComply maakte een technologische marktplaats waarin onder meer restaurants worden gelinkt aan inspecteurs en regelgevers om de financiële last van de controle van olie- en vetregelingen in Amsterdam te verminderen.
 • The Great Bubble Barrier brengt plastic in rivieren, grachten of kanalen naar de oppervlakte. Zo kan het makkelijk worden opgeruimd en dat is goed voor het milieu.
 • Thuiszorgagenda is een innovatief online platform waarin zorgvraag en zorgaanbod samen komen om zorgbehoevenden en mantelzorgers te ontzien.
 • Transformcity ontwikkelt een platform voor samenwerkende stedelijke ontwikkeling. Dociale netwerken, visualisaties en interactieve kaarten worden er in samengebracht.
 • WASTEDlab is een online platform waarin je digitale munten kunt verdienen met het inleveren van gescheiden afval. Deze coins kun je bij lokale winkeliers inwisselen voor korting.

Meer informatie?

Kijk op www.startupinresidence.com