AMSTERDAM - Het college van B en W heeft ingestemd met de plannen voor de verbouwing van de begane grond van het stadhuis. Het plan bestaat uit vier onderdelen: educatie & maatschappelijke initiatieven, midden- en kleinbedrijf, verse producten & activiteiten en cultuur. Ondernemerscollectief Amstel 1 verzorgt de inrichting. Nationale Opera & Ballet gaat met partners een deel van de begane grond gebruiken. De verbouwing start eind 2019.

Wethouder Touria Meliani (Vastgoed): “We maken van het stadhuis een open, gastvrije en levendige plek. Onze vergaderzalen staan vooral in de avonduren vaak leeg. En dat is zonde. Elke Amsterdammer kan straks met een initiatief komen en gebruik maken van deze ruimtes. Ook komt er een permanente ruimte waar initiatieven van Amsterdammers overdag ook een plek krijgen. Geïnteresseerden kunnen zich straks met ideeën en initiatieven aanmelden bij een loket.”

Een toegankelijk stadhuis
De ruimtes aan de kant van het Waterlooplein krijgen grote openingen, waardoor een directe verbinding met het Waterlooplein ontstaat. Binnen in de lange gang komen delen die open kunnen. De binnentuin van het gebouw vormt een verbinding tussen de Amstel en het Waterlooplein. Deze is overdag en vroeg in de avond vrij toegankelijk. Daarnaast is er ook ruimte beschikbaar voor evenementen (bijvoorbeeld voor de verkoop van verse producten en tentoonstellingen). Er komt meer groen en er worden zonnepanelen op het dak geplaatst.

Midden- en kleinbedrijf
Ondernemerscollectief Amstel 1 is de winnaar van de tender die in 2017 is uitgeschreven. Zij zijn daarmee de hoofdhuurder van de ruimtes op de begane grond. Hier komen maatschappelijke en commerciële Amsterdamse midden- en kleinbedrijven. De inkomsten maken het mogelijk om de gevels aan het Waterlooplein, het entreegebied Stadhuis/NO&B en de binnentuin te verbouwen en te vergroenen.

Cultuur
In de Boekmanzaal, het tussengebied en het dakterras verzorgt Nationale Opera & Ballet in samenwerking met (culturele) partners activiteiten, die vooral gericht zijn op jong talent, experiment en ontwikkeling.

Planning
De gemeenteraad neemt na de zomer een definitief besluit. De start van de verbouwing staat gepland voor eind 2019.