AMSTERDAM - In de Derkinderenstraat 44 worden vanaf 1 november tijdelijk ongedocumenteerde mensen opgevangen die geen plek hebben om te wonen.

Het gaat om mensen die nu een bed-, bad-, broodvoorziening krijgen in de Havenstraat. Die opvang sluit op 1 november en daarom hebben deze mensen een andere opvangplek nodig. Het gaat vooral om uitgeprocedeerde asielzoekers. De opvang aan de Derkinderenstraat biedt tijdelijk plek aan 150 mensen. De tijdelijke opvang duurt vermoedelijk tot in 2019, wanneer precies is nog niet bekend.

Hoe werkt de opvang?
De toegelaten mensen krijgen begeleiding, een bed, douche en eten. Ze kunnen ook overdag in het pand verblijven. Uiterlijk om 22.00 uur ’s avonds zijn zij binnen. De medewerkers van HVO-Querido zorgen ervoor dat niemand buiten blijft.

Wat gebeurt er met Lola Luid?
In het pand Derkinderenstraat 44 is Lola Luid gevestigd. Naast leegstandbeheerder is Lola Luid vooral ook een broedplaats en ontmoetingsplek waar maatschappelijke activiteiten plaatsvinden. In overleg met Lola Luid wordt het pand gecombineerd gebruikt met de opvang voor ongedocumenteerde mensen. Gemeente Amsterdam en Lola Luid zoeken samen naar vervangende locaties in het stadsdeel voor activiteiten van Lola Luid, waar geen ruimte voor is op de Derkinderenstraat.