AMSTERDAM - Al jarenlang zijn er twee plekken in Oost waar bewoners enorme overlast hebben door het vele barbecueën in de zomermaanden. Dat zijn de Weesperzijde en de Bogortuin. Met bewoners is al vaak gesproken over oplossingen en bezoekers wordt door middel van bordjes en stewards gevraagd om een andere plek te kiezen voor hun bbq. Maar helaas blijkt dat nog niet afdoende.

De overlast bestaat uit rook- en stankoverlast, geluidsoverlast en overlast van achtergelaten afval. Diverse omwonenden kunnen hun ramen niet meer open hebben. Ook zijn er klachten over benauwdheid vanwege de rook. Daarnaast leidt het barbecueën tot hoge schoonmaakkosten en herstelkosten van schroeiplekken in het gazon. Dus kiest Oost nu voor een bbq verbod op deze twee plekken.

Loopt spuigaten uit
“Ik ben heel erg tegen een hoeveelheid aan allerlei regeltjes, maar op plekken waar het echt de spuigaten uitloopt moeten we bewoners ook tegemoet komen met een lokaal en zeer gericht bbq verbod”, aldus Maarten Poorter, stadsdeelvoorzitter van stadsdeel Oost.

Tot oktober
Voor 2018 geldt het verbod tot 1 oktober. Na het zomerseizoen worden de maatregelen zoals inzet steward, mobiele toiletten, extra afvalbakken en extra afvalinzameling, barbecueverbod geëvalueerd. Ook bewoners worden daarbij betrokken.