AMSTERDAM - Amsterdamse dak- en thuislozen kunnen van vrijdagavond 18 november tot en met maandagochtend 21 november terecht in de winterkoudeopvang. De weersomstandigheden zijn dit weekend zodanig dat het medisch niet verantwoord is om buiten te slapen. De vier grote steden hebben daarom besloten de winterkouderegeling vrijdag in te laten gaan. De opvang is bedoeld voor alle dak- en thuislozen in Amsterdam die niet in staat zijn om bij de aanhoudende kou zelf onderdak te vinden.

De nachtopvang die tijdens de winterkouderegeling wordt aangeboden, is bedoeld om dak- en thuislozen te beschermen voor mogelijke gezondheidsschade door het weer. Als het 's nachts door extreem weer te gevaarlijk wordt om buiten te slapen, bepalen de GGD 's van de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) samen wanneer de winterkouderegeling in deze steden ingaat. Ook geven zij aan wanneer de winterkouderegeling weer stopt. De regeling duurt meestal meerdere nachten en kan afhankelijk van het weer in de wintermaanden meerdere keren van kracht zijn.

Toegang tot de opvang


Vanaf vrijdag 18 november kunnen dak- en thuislozen in Amsterdam zich tussen 16.30 uur en 22.00 uur melden bij de opvanglocatie aan de Transformatorweg 6. Ze krijgen een bed, douche, warme maaltijd en ontbijt. De opvang is gratis. In Amsterdam hebben de Regenboog Groep, HVO-Querido en het Leger des Heils de opvanglocatie gereed gemaakt.