AMSTERDAM - Een winkel in de Nieuwe Hoogstraat moet zijn geldautomaat verwijderen. De gemeente beschouwt het plaatsen van ATM’s als op toeristen gerichte dienstverlening. Dit is in strijd met het bestemmingsplan.

Na bezwaar door ondernemers en bewoners moet een winkel in de Nieuwe Hoogstraat zijn geldautomaat verwijderen. De gemeente beschouwt het plaatsen van ATM’s door Euronet als op toeristen gerichte dienstverlening, onder meer omdat via deze ATM’s geld wordt verdiend aan wisselkoersen en provisie die de toeristen betalen bij een geldopname. Dit is in strijd met het bestemmingsplan ‘Winkeldiversiteit Centrum’.

Bezwaar tegen ATM
Zowel de BIZ (ondernemers) en woningcorporatie Stadgenoot als een aantal omwonenden maakten bezwaar tegen de in 2018 door de winkelier in de gevel geplaatste ATM. De gemeente gaf aanvankelijk toestemming voor de plaatsing, maar komt daar nu op terug naar aanleiding van het advies op bezwaar van de bezwaarschriftencommissie. De gemeente schaart zich hiermee achter de bewoners en ondernemers.

Alerte Amsterdammers
Stadsdeelbestuurder Ilse Griek: “Het is mooi dat, met dank aan een groep alerte ondernemers en bewoners, ons bestemmingsplan winkeldiversiteit ook op deze ATM’s toegepast kan worden. Zowel de uitstraling, met Engelse reclame-uitingen, als het verdienmodel op basis van wisselkoersen en de specifieke locatie van deze ATM zijn gericht op toeristen. Het draagt niets bij aan het woon- en leefgenot van de Amsterdammers.”

Toekomstige aanvragen
Het is de eerste keer dat een zogenaamde ‘Automated Teller Machine’ verwijderd moet worden op basis van het bestemmingsplan Winkeldiversiteit Centrum. Dit besluit heeft gevolgen voor toekomstige aanvragen voor de plaatsing van ATM’s in de binnenstad, die eveneens op basis van het bestemmingsplan zullen worden beoordeeld.