AMSTERDAM - Vandaag, 17 december, ontvangt atlete Rietje Dijkman (79) de Andreaspenning voor haar belangrijke bijdrage aan sport in Amsterdam. Ze krijgt de onderscheiding uit handen van loco-burgemeester Simone Kukenheim tijdens het Sportgala van Amsterdam in de RAI.

Mevrouw Dijkman begon op 45-jarige leeftijd met atletiek. Ze veroverde meer dan 100 medailles op diverse disciplines en verbrak meer dan 130 records. De International Association of Athletics Federations riep haar in 2005 uit tot Best Veteran of the World. Dit jaar schreef ze het wereldrecord hoogspringen op haar naam voor dames van 75 jaar en hoger. Mevrouw Dijkman wordt de ambassadeur van de veteranenatletiek genoemd.

Ze is als vrijwilliger bijna 40 jaar actief voor haar club AV’23, waar zij onder meer jubilea organiseerde en de afgelopen 20 jaar verjaardagskaarten voor jeugdleden schrijft en verstuurt. Al 25 jaar helpt ze onbezoldigd de Amsterdam Marathon door inschrijvingen te verwerken, ’s ochtends vroeg reclameborden te plaatsen en water uit te delen aan deelnemers.

Andreaspenning
De Andreaspenning wordt toegekend aan personen die grote prestaties hebben verricht op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied voor Amsterdam met een landelijke uitstraling. En voor personen die zich minimaal tien jaar als vrijwilliger voor een maatschappelijk doel hebben ingezet.