AMSTERDAM - Vandaag, 1 januari 2022, is Bart Schneemann benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij ontvangt de onderscheiding voor zijn buitengewone inzet om klassieke muziek toegankelijk te maken voor verschillende groepen en culturen. Schneemann ontving de onderscheiding uit handen van locoburgemeester Marjolein Moorman.


Bart Schneemann is sinds 1988 artistiek leider van het Nederlands Blazers Ensemble (NBE). Dit ensemble van ruim twintig topmusici speelt combineert oude en eigentijdse muziek in bijzondere programma's voor een binnen- en buitenlands publiek. Ieder jaar verzorgt het NBE op 1 januari het Nieuwjaarsconcert, dat al achttien jaar op televisie wordt uitgezonden.

Met zijn werk heeft Schneemann een belangrijke rol gespeeld bij de talentontwikkeling van jonge muzikanten. Zo startte hij in 1995 een omvangrijk en succesvol talentontwikkelingsprogramma voor kinderen en jongeren in Het Concertgebouw. Daarnaast werkt hij veel samen met maatschappelijke organisaties zoals Stichting Vluchteling. Met zijn programma's weet hij keer op het onrecht in de wereld op een speelse maar indringende wijze over het voetlicht te brengen.

Door zijn vernieuwende en richtinggevende interpretaties van klassieke muziek heeft Schneemann zowel nationaal als internationaal een brug geslagen naar nieuwe publieksgroepen en culturen. Vanwege deze bijzondere verdiensten is de Bart Schneemann benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Orde van de Nederlandse Leeuw
De Orde van de Nederlandse Leeuw is een van de oudste en hoogste civiele (ridder)orden in Nederland. Koning Willem I heeft de Orde ingesteld op 29 september 1815. Iemand komt in aanmerking voor een onderscheiding in deze orde wanneer een bijzondere verdienste van zeer exceptionele aard wordt verricht voor de samenleving.