AMSTERDAM - Vandaag, vrijdag 13 september 2019, ontvangt Peter Taks de Andreaspenning uit handen van burgemeester Halsema. Hij ontvangt de onderscheiding vanwege zijn inzet bij het Stoelenproject, een nachtopvang voor dak- en thuislozen in de Marnixstraat.

Peter Taks is sinds 2004 voorzitter van het bestuur van het Stoelenproject, een nachtopvang aan de Marnixstraat. Ruim vijftien jaar zet hij zich in voor de dak- en thuislozen in Amsterdam. Het Stoelenproject is de meest laagdrempelige vorm van nachtopvang voor dak- en thuislozen in de stad. Het project is in 1989 opgericht en van 15 september tot 1 mei wordt er nachtopvang geboden aan 45 daklozen. Per seizoen worden er ruim 10.000 overnachtingen gerealiseerd.

Bijzonder is dat het Stoelenproject draaiende wordt gehouden met een grote groep van vaste en wisselende vrijwilligers. Mensen komen één of meerdere keren per seizoen een maaltijd koken voor de bezoekers. De vrijwilligers bestaan uit groepen werknemers van bedrijven en leden van serviceclubs, maar ook studenten, vrienden en zelfs families. Inmiddels hebben duizenden mensen een kookbeurt voor hun rekening genomen. Veel vrijwilligers komen in het dagelijks leven niet of nauwelijks in contact met mensen die geen eigen huisvesting hebben.

Sinds 2013 is de heer Taks voorzitter van de ‘Stichting Amsterdam Verbindt’. Een stichting die basisschoolleerlingen extra ontwikkelingskansen biedt door het organiseren van netwerken van ouders, vrijwilligers en bedrijven rondom basisscholen. Ook op het terrein van kunst en cultuur is Peter vrijwillig actief. Hij is sinds 2017 voorzitter van de Stichting Viola Viola en realiseert laagdrempelige muzikale theaterproducties van altvioliste Esther Apituley over maatschappelijke thema’s. Ook is Taks bestuurslid en medeoprichter diverse buurtplatforms in Amsterdam.

Vanwege zijn vrijwillige inzet op het gebied van dak- en thuislozen, onderwijs, kunst en cultuur en buurtactiviteiten, ontvangt hij de Andreaspenning.