AMSTERDAM - Vandaag, 20 januari 2022, heeft Herman Lange uit handen van Sebastiaan Capel, voorzitter van het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuid, de Andreaspenning ontvangen. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn langdurige en belangrijke bijdrage aan het Amsterdamse onderwijs.

Herman Lange is sinds 1977 actief in het onderwijs. Begin jaren '80 kwam hij fulltime in dienst van het Sweelinck College aan het Museumplein. Toen deze school rond de eeuwwisseling werd gefuseerd met het Gerrit van der Veen College, verhuisde de heer Lange mee.

De heer Lange wist met zijn manier van lesgeven duizenden Amsterdamse leerlingen te bereiken. Van letterkunde tot popmuziek: alle aspecten van de Duitse taal en cultuur kwamen aan bod. Recent heeft hij samen met een collega een boek uitgebracht over Duitse oefengrammatica: 'Fortschritte'. Dit boek wordt inmiddels gebruikt op de bovenbouw van het Gerrit van der Veen College.

Herman Lange was tussen 2013 en 2019 Dans Muziek coördinator. Het Gerrit van der Veen College heeft een samenwerkingsverband met de Hogeschool voor de Kunsten en het Lucia Marthas Institute for Performing Arts. Lange was de schakel tussen school en de vooropleidingen en heeft zo een belangrijke bijdrage geleverd aan de opleiding en ontwikkeling van Amsterdamse danstalenten.

Ter gelegenheid van zijn pensionering ontvangt Lange voor zijn bijdrage aan het Amsterdamse onderwijs de Andreaspenning.

Andreaspenning
De Andreaspenning wordt toegekend aan personen die grote prestaties hebben verricht op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied voor Amsterdam met een landelijke uitstraling, en aan personen die zich minimaal tien jaar als vrijwilliger voor een maatschappelijk doel hebben ingezet.