AMSTERDAM - Vandaag, vrijdag 1 december, heeft Oscar Harris de Andreaspenning ontvangen. Locoburgemeester Touria Meliani reikte de onderscheiding uit voorafgaand aan de viering van Harris’ 80ste verjaardag in het Concertgebouw.


Oscar Harris werd geboren in Suriname. Hier begon ook zijn muzikale carrière, maar die nam pas echt een vlucht nadat hij in 1963 naar Nederland was verhuisd. Hij was lid van de Surinaams-Nederlandse band The Twinkle Stars, die Amsterdam als thuisbasis had.

In 1973 verliet Oscar Harris de groep en startte zijn solocarrière. Als soloartiest scoorde hij diverse hits. Harris wist verschillende genres zoals soul, blue grass, folk, reggae, gospel en Afro-Surinaamse muziekstijlen samen te brengen. In de jaren zeventig was hij één van de bekendste Surinaamse artiesten in Nederland. Zijn grootste hit was ‘Song for the children’, waarmee hij ook internationaal doorbrak.

Als artiest gaf Harris in de jaren ’70 en ’80 een stem aan hen die nog niet of nauwelijks zichtbaar waren in de wereld van kunst en cultuur.

Vanwege de bijdrage die Oscar Harris heeft geleverd aan de muziek en vanwege zijn rol als wegbereider voor nieuwe generatie musici, ontvangt Oscar Harris de Andreaspenning

.