AMSTERDAM - Op zaterdag 3 november heeft Dia Roozemond de Andreaspenning ontvangen vanwege haar inzet voor de emancipatie van de LHBTIQ+ gemeenschap. Ze ontvangt de onderscheiding uit handen van loco-burgemeester Groot Wassink op een bijeenkomst ter ere van het 40-jarige bestaan van haar café Saarein.

Mevrouw Roozemond zorgde er in 1999 voor dat café Saarein, na een moeilijke periode, kon blijven bestaan en organiseert sindsdien verschillende activiteiten voor de LHBTIQ+ gemeenschap en voor buurtbewoners. Café Saarein werd opgericht in 1978 door een vrouwencollectief en was het eerste radicaal feministische vrouwencafé in de wereld. Het café staat voor de emancipatie van lesbische, biseksuele en transvrouwen. Na de sluiting van het vrouwencafé Vivelavie is café Saarein een unieke plek in Amsterdam.

Dia Roozemond organiseert verschillende activiteiten in het café ter bevordering van de LHBTIQ+ gemeenschap, ondersteunt als ondernemer groepen die weinig te besteden hebben in de buurt en biedt hen een veilige plek. Het café ondersteunt de stichting voor het Homomonument, sponsort het damesvoetbal in de stad en levert een bijdrage aan de Prideboot voor lesbische vrouwen en de jaarlijkse gedenkdag voor de transgender gemeenschap. Daarnaast betrekt ze de buurt bij het café, door bijvoorbeeld elk jaar Sint Maarten voor de kinderen te organiseren. Hierdoor is café Saarein een voorbeeld van een café dat deel uit maakt van de buurt, maar ook een plek waar alle groepen in de samenleving integreren en zich thuis kunnen voelen, een plek waar zichtbaarheid en acceptatie hand in hand gaan.

Mevrouw Roozemond heeft er door haar inspanningen voor gezorgd dat een belangrijke plek in Amsterdam nog steeds bestaat. Door haar inzet voor de LHBTIQ+ gemeenschap te combineren met het belang en de verbondenheid van de buurt levert zij een waardevolle bijdrage aan Amsterdam en ontvangt zij de Andreaspenning.

Andreaspenning
De Andreaspenning wordt toegekend aan personen die grote prestaties hebben verricht op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied voor Amsterdam met een landelijke uitstraling. En voor personen die zich minimaal tien jaar als vrijwilliger voor een maatschappelijk doel hebben ingezet.