AMSTERDAM - Vrijdag 26 augustus 2022, heeft Frans de Vries uit handen van locoburgemeester Rutger Groot Wassink de Andreaspenning ontvangen tijdens de opening van de Uitmarkt. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn jarenlange inspanningen voor het Amsterdamse en nationale culturele sector.


Frans de Vries was meer dan dertig jaar lang de drijvende kracht achter de productie van de Uitmarkt, de opening van het culturele seizoen in Amsterdam. Frans de Vries is sinds 1990 producent, na aanvankelijk als vrijwilliger aan de Uitmarkt te hebben bijgedragen. Hij was een onmisbare schakel tussen de betrokken artiesten, vrijwilligers, culturele instellingen, sponsoren en publiek. Tijdens corona organiseerde hij een Uitmarkt in de vorm van een Thuismarkt, vooral ter ondersteuning van alle artiesten die thuis zaten.

Frans de Vries produceerde sinds 2013 ook het nieuwe Kwaku Summer Festival, zette zich in voor het behoud van het Vondelpark Openluchttheater, en organiseerde sinds 2009 jaarlijks het Keti Koti Festival en Bijlmer Danst.

Andreaspenning

De Andreaspenning wordt toegekend aan personen die grote prestaties hebben verricht op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied voor Amsterdam met een landelijke uitstraling, en aan personen die zich minimaal tien jaar als vrijwilliger voor een maatschappelijk doel hebben ingezet.