AMSTERDAM - Vandaag, donderdag 18 juni 2020, ontving cardioloog Renée van den Brink de Andreaspenning uit handen van locoburgemeester Simone Kukenheim. Ze ontving de onderscheiding vanwege haar jarenlange inzet voor de gezondheidszorg in Amsterdam.

In 1986 werd Van den Brink één van de eerste Nederlandse vrouwelijke cardiologen. In 2003 werd zij opleider cardiologie aan het AMC. Zij bleef opleider tot 2016 en leidde in die periode 62 artsen op tot cardioloog, waarvan er nog 32 werkzaam zijn in Amsterdam. Veel collega’s zien haar als rolmodel en als één van de beste cardiologen van Nederland. Gedurende haar loopbaan heeft ze tienduizenden Amsterdammers met hartziekten geholpen, genezen en gesteund.

Van den Brink speelde een grote rol bij de modernisering van de Nederlandse cardiologenopleiding, zodat er in de loop der jaren meer aandacht kwam voor de centrale rol van de patiënt, een kosteneffectieve besluitvorming, en voor innovatie. Als voorzitter van het ‘Education Committee’ van de European Society of Cardiology zorgde Van den Brink voor een Europees opleidingsplan, zodat Europese cardiologen tegenwoordig kwalitatief aan elkaar gelijk zijn, en overal in de EU aan de slag kunnen.

De uitreiking van de Andreaspenning vond plaats tijdens haar laatste overdracht in het Amsterdam UMC, locatie AMC. Van den Brink gaat met pensioen.

Andreaspenning
De Andreaspenning wordt toegekend aan personen die grote prestaties hebben verricht op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied voor Amsterdam met een landelijke uitstraling voor personen die zich minimaal tien jaar als vrijwilliger voor een maatschappelijk doel hebben ingezet.