AMSTERDAM - Josee Rothuizen heeft afgelopen vrijdag de Andreaspenning vanwege haar inzet voor de LHBTI- gemeenschap en de groep 50-plussers in het bijzonder. Mevrouw Rothuizen krijgt de Andreaspenning uit handen van wethouder Groot Wassink (Diversiteit) na de opening van de Roze Hallen, een zelfbouwproject van een groep LHBTI'ers in Amsterdam.

Josee Rothuizen heeft zich zowel tijdens als na haar professionele carrière ingezet voor de LHBTI- gemeenschap. Ze is werkzaam geweest bij COC Nederland en Movisie. Daarnaast is ze initiatiefnemer van de Pink Postcode Borrels (LHBTIQ+ ontmoetingen in de buurt) en Mokum Roze (het platform voor roze ouderen). Zij is medeoprichter van het GALA (Gay and Lesbian Amsterdam) Koor, bestuurder van de Stichting Amsterdam Gay Pride en lid van de Raad van Toezicht bij het kenniscentrum voor scholen en seksuele diversiteit: Edudivers.

Sinds 2013 is mevrouw Rothuizen betrokken bij OutForever, dat recentelijk het Roze Hallen- project realiseerde: een zelfbouwproject voor mensen uit de LHBTI-gemeenschap, ouder dan 55 of met een zorgindicatie. In 2011 ontving Josee Rothuizen een Koninklijke onderscheiding voor haar tomeloze inzet voor de emancipatie van homomannen en lesbische vrouwen, onder andere als voorzitter van het Landelijk Platform Homoseksuele Ouderen.

Andreaspenning
De Andreaspenning wordt toegekend aan personen die grote prestaties hebben verricht op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied voor Amsterdam met een landelijke uitstraling. En voor personen die zich minimaal tien jaar als vrijwilliger voor een maatschappelijk doel hebben ingezet.