AMSTERDAM - Vandaag, zaterdag 29 juni, heeft Jos van Hest de Andreaspenning ontvangen uit handen van wethouder Touria Meliani. Van Hest ontving de onderscheiding tijdens een feestelijke bijeenkomst in de OBA Oosterdok, waar een gedicht van Van Hest werd onthuld. Jos van Hest is initiatiefnemer van het Open Podium in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), dat hij sinds 2004 ook leidt. Dit podium is een broedplaats voor poëzie, dat zowel amateurdichters als gevestigde schrijvers de kans biedt om hun werk te presenteren.


Van Hest debuteerde in 1968 met de bundel Tegen beter weten en ontving in 1998 samen met Saskia van der Valk de Janny Smelik IBBY-prijs voor de jeugdbundel Feestverhalen. Hij publiceert in het tijdschrift Dichter, is redacteur van de poëzieserie Open, en draagt op de Nieuwe Oosterbegraafplaats gedichten voor bij begrafenissen van anonieme overledenen. Daarnaast deelt hij zijn liefde voor poëzie door bijeenkomsten te organiseren en door lessen in creatief schrijven te geven aan jong en oud. Tijdens de bijeenkomst werd ook een gedicht van Jos van Hest onthuld a, als erkenning voor zijn toewijding en bijdrage aan de poëzie en de literaire gemeenschap van Amsterdam.

Andreaspenning

De Andreaspenning wordt toegekend aan personen die grote prestaties hebben verricht op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied voor Amsterdam met een landelijke uitstraling, en aan personen die zich minimaal tien jaar als vrijwilliger voor een maatschappelijk doel hebben ingezet.