AMSTERDAM - Op zondag 16 december ontving pianist Willem Brons de Andreaspenning tijdens zijn afscheid als docent aan het Conservatorium Amsterdam. Hij ontving de gemeentelijke onderscheiding van loco-burgemeester Meliani na een concert in de Kleine Zaal van het Concertgebouw.

Van 1968 tot 2018 was Willem Brons docent bij het Conservatorium van Amsterdam, waar hij les gaf over de piano, kamermuziek en liedbegeleiding. Tijdens zijn 50 jaar durende loopbaan bij het conservatorium leidde hij diverse generaties pianisten op en bracht hen de kunst van muzikale expressie bij. Verschillende internationale talenten zijn speciaal voor hem naar Amsterdam gekomen en zijn hier ook blijven wonen. Dit heeft veel betekend voor de kwaliteit van de Amsterdamse muzieksector.

Naast zijn werk als docent voor het conservatorium geeft de heer Brons al 23 jaar een internationale pianomasterclass voor vergevorderde talenten in Amsterdam. Hij doet dit belangeloos. De heer Brons is ook 12 jaar lang voorzitter geweest van de Nederlandse tak van de European Piano Teachers Association (EPTA-Nederland).

Gedurende zijn carrière heeft hij regelmatig opgetreden met het Concertgebouworkest, het Residentie Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Ook gaf hij vele recitals in het buitenland, zoals in Tokio, Moskou, Londen en Parijs.

Andreaspenning
De Andreaspenning wordt toegekend aan personen die grote prestaties hebben verricht op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied voor Amsterdam met een landelijke uitstraling. En voor personen die zich minimaal tien jaar als vrijwilliger voor een maatschappelijk doel hebben ingezet.