AMSTERDAM - Vandaag heeft Ton Schimmelpennink de Andreaspenning ontvangen uit handen van locoburgemeester Touria Meliani. In de ambtswoning ontving hij de onderscheiding vanwege zijn inzet voor literair Amsterdam en de Weteringbuurt, waar hij 28 jaar boekhandel Schimmelpennink leidde. In mei 2020 sloot de boekhandel haar deuren.

In 1992 nam de heer Ton Schimmelpennink de boekhandel aan de Weteringschans over. Hij maakte er een specialistische, literaire boekhandel van, waar mensen niet alleen terecht konden voor Nederlandse en vertaalde literatuur en poëzie, maar ook voor levendige discussies over bijvoorbeeld literatuur en politiek. Boekhandel Schimmelpennink werd in 2011 uitgeroepen tot beste boekhandel van Nederland.

Ton Schimmelpennink organiseerde in zijn boekenwinkel tal van activiteiten voor de buurt. Zo hield hij zijn eigen jaarlijkse Kinderboekenweek, waar kinderen de leiding in de winkel overnamen, kwam Sinterklaas jaarlijks op bezoek en zette hij zich elk jaar in voor de Dodenherdenking op het Weteringplantsoen, waar hij een van de sprekers was.

Andreaspenning
De Andreaspenning wordt toegekend aan personen die grote prestaties hebben verricht op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied voor Amsterdam met een landelijke uitstraling, en aan personen die zich minimaal tien jaar als vrijwilliger voor een maatschappelijk doel hebben ingezet.