AMSTERDAM - Vandaag, vrijdag 18 augustus, heeft Estela de Carlotto de Andreaspenning ontvangen uit handen van wethouder Rutger Groot Wassink. Zij ontving de onderscheiding vanwege haar jarenlange inzet als stichter van de Argentijnse mensenrechtenorganisatie Grootmoeders van de Plaza de Mayo

Estela de Carlotto
is de oprichtster van de Argentijnse mensenrechtenorganisatie Grootmoeders van de Plaza de Mayo. Met de organisatie vraagt De Carlotto samen met andere vrouwen op het Plaza de Mayo in Buenos Aires al tientallen jaren aandacht voor het leed in Argentinië veroorzaakt onder de toenmalige dictatuur. Zo zorgt ze ervoor dat kinderen die tijdens de militaire junta verdwenen, herenigd worden met hun familie. Zelf vond ze in 2014 hiermee haar kleinzoon terug.

Amsterdam onderhoudt goede banden met de organisatie van De Carlotto, met name vanwege de realisatie van het Centro Ana Frank in Buenos Aires. Een plek waar de geschiedenis van Anne Frank maar ook de Argentijnse geschiedenis verteld wordt. Estela de Carlotto zet zich actief in voor het Centro de Ana Frank: ook wel een stukje Amsterdam ver van Amsterdam genoemd.

Vanwege de belangrijke rol die Estela de Carlotte heeft gespeeld in het onderschrijven en vormgeven van internationale mensenrechten ontvangt zij de Andreaspenning.

Andreaspenning
De Andreaspenning wordt toegekend aan personen die grote prestaties hebben verricht op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied voor Amsterdam met een landelijke uitstraling, en aan personen die zich minimaal tien jaar als vrijwilliger voor een maatschappelijk doel hebben ingezet.