AMSTERDAM - Vandaag, 10 december 2022, heeft Ton Meijer, ook wel bekend als 'Aadje Piraatje', de Andreaspenning ontvangen uit handen van Lotte Terwel, lid van het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum. Meijer ontving de onderscheiding vanwege zijn grote inzet om kinderen kennis te laten maken met theater, boeken en klassieke muziek. De onderscheiding werd uitgereikt na afloop van het laatste optreden van Meijer als 'Aadje Piraatje', in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.


Al 25 jaar maakt Ton Meijer kindertheatervoorstellingen waarin muziek, voornamelijk klassieke muziek, een centrale rol spelen. Met deze voorstellingen laat hij generaties kinderen voor wie kunst en cultuur niet vanzelfsprekend is, kennis maken met muziek en theater. Sinds 2010 ontwikkelde hij samen met de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) zomerprogramma's, en speelde hij op festivals en in het buitenland. .

Jaarlijks speelt Meijer ongeveer 200 jeugdvoorstellingen in theaters, bibliotheken en scholen. Deze voorstellingen gaan vaak over klassieke componisten of bekroonde kinderboeken.

Na 25 jaar stopt Ton Meijer met het spelen van kindertheatervoorstellingen.

Andreaspenning

De Andreaspenning wordt toegekend aan personen die grote prestaties hebben verricht op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied voor Amsterdam met een landelijke uitstraling, en aan personen die zich minimaal tien jaar als vrijwilliger voor een maatschappelijk doel hebben ingezet.