AMSTERDAM - De Boekenweek is begonnen: een week vol boeken en activiteiten in bibliotheken. Maar voor 3,5 miljoen Nederlanders is lezen niet vanzelfsprekend. Een brief van de woningbouw, een bijsluiter van medicijnen of een formulier op het werk: het kan een grote uitdaging zijn. Voor Andre Roelvink (59) uit Amsterdam-Noord was dat zo. Hij hield zijn leesproblemen lang geheim. Totdat dat niet meer lukte.
Jarenlang had Andre een succesvol taxibedrijf. Maar toen veranderden de regels en moest hij ineens een middenstandsdiploma halen. “Maar dat niveau was te hoog. Ik kreeg het niet voor elkaar.” Uiteindelijk stopte André zijn taxibedrijf en ging hij voor een baas werken.
Slimme trucjes
Andre had slimme manieren om zijn leesproblemen te verbergen. Veiligheidsinstructies? Hij boog zich 10 minuten over het papier en zette zijn handtekening zonder te lezen wat er stond. Maar hij voelde stress als hij brieven kreeg. Op een dag las een vriendin een verzekeringsbrief voor hem. Ze vroeg: “Misschien moet je weer naar school?”
Met hulp van Sipi kreeg Andre grip op taal
In het begin zag Andre vooral veel problemen: geen tijd, geen idee waar te beginnen en wat kost dat eigenlijk? Maar zijn vriendin hielp hem en zo kwam hij terecht bij Sipi (Stichting voor Interculturele Participatie en Integratie) in Amsterdam-Noord.
Bij Sipi kun je beter leren lezen en schrijven. De taallessen worden vergoed door de gemeente en zijn zowel toegankelijk voor mensen die in Nederland geboren zijn als voor mensen met Nederlands als tweede taal.
Andre vertelt: “Bij Sipi vroegen ze: ‘Wat wil je leren?’ Ik zei: ‘begrijpend lezen’, want dat was mijn grootste probleem.” Al snel ging het beter. Brieven en formulieren gaven minder stress en hij durfde open te zijn over zijn laaggeletterdheid.
‘Ik ben niet de enige’
Bij Sipi ontdekte Andre dat hij lang niet de enige is die moeite heeft met lezen. “Er zijn heel veel mensen die brieven niet begrijpen”, zegt hij. “Hierdoor komen ze soms in de problemen, bijvoorbeeld door rekeningen die ze niet kunnen lezen.” Ook in Amsterdam worstelen duizenden mensen hiermee. Dat merken ze bij de buurtteams.
Van hulp krijgen naar anderen helpen
Andre ontmoette taalambassadeurs. Dit zijn mensen die vroeger zelf moeite hadden met lezen en schrijven, maar nu anderen helpen. Hij raakte geïnspireerd en is ambassadeur bij Stichting Lezen en Schrijven. Nu vertelt hij zijn verhaal aan andere Amsterdammers, belangenorganisaties en politici. “Veel mensen denken over zichzelf: ik ben dom. Maar dat is niet zo. Ze hebben alleen nooit de juiste hulp gekregen.”
Leesplezier begint bij wat je leuk vindt
Nu Andre zelf met plezier leest, moedigt hij anderen aan om ook te gaan lezen. “Veel jongeren zitten op hun telefoon. Prima, maar laat ze dan iets lezen wat ze leuk vinden. Houden mensen van tuinieren? Laat ze een artikel over moestuinen lezen. Houden kinderen van Ajax? Geef ze een boek over hun favoriete speler.”
In de OBA en andere bibliotheken zijn deze week veel activiteiten rond boeken en verhalen. “Ik dacht lang dat lezen niets voor mij was en liep met een grote boog om de bibliotheek heen”, zegt Andre. “Maar nu zie ik hoe waardevol het kan zijn. Ik hoop dat anderen ook ontdekken wat lezen voor hen kan betekenen.”
Gratis taalles
Wilt u uw lezen en schrijven verbeteren? Kijk dan op Beter Nederlands leren lezen en schrijven. U kunt zich hier opgeven voor gratis taallessen.