AMSTERDAM - De openbare ruimte in Amsterdam wordt tijdelijk ingericht op de anderhalvemetersamenleving. Bewoners, ondernemers en culturele en onderwijsinstellingen hebben plannen ingediend voor buurtactiviteiten, tijdelijke terrassen en andere initiatieven. Van de 1.132 voorstellen die zijn binnengekomen, heeft de gemeente er 645 goedgekeurd. De eerste tijdelijke veranderingen in de openbare ruimte door maatregelen van de gemeente en buurtinitiatieven zijn nu te zien op een kaart.

Maatregelen van de gemeente

Nu veel mensen meer tijd thuis en in hun eigen buurt doorbrengen, en ze ook deze zomer meer in de stad zullen zijn, is het belangrijk te zorgen dat er voldoende ruimte is om op anderhalve meter afstand in een park, aan het water of op een pleintje te kunnen zitten, en om daar veilig naartoe te komen. Ook zijn er in drukke winkelgebieden, op markten, bij de pontaanlandingen en rondom scholen anderhalvemetermaatregelen genomen.

Initiatieven
Bewoners, ondernemers en culturele instellingen kunnen aanvragen doen voor initiatieven in de openbare ruimte. Zo zijn in Noord twee speelstraten aangevraagd, de Putter- en de Pelikaanstraat worden tijdelijk afgesloten voor autoverkeer en kunnen worden gebruikt als speelruimte voor de buurt. Op het Sumatraplein is er een kunstexpositie van eigen werk en kindertekeningen, georganiseerd door bewoners. In het Gijsbrecht van Aemstelpark komen bokszakken aan het kunstobject ‘De levensboom’ te hangen – een object dat is ontworpen om dingen aan op te hangen.

Op ’t Landje, het stukje grond naast Paradiso, krijgen de leerlingen van het Barlaeus Gymnasium onder andere biologie en tekenles, omdat vanwege de anderhalve meter niet alle lessen op school kunnen plaatsvinden.

Kaart
Er zijn inmiddels 1.132 aanvragen binnengekomen, waarvan 981 voor terrassen. Er zijn 645 aanvragen goedgekeurd. De tijdelijke veranderingen in de openbare ruimte zijn te zien op https://maps.amsterdam.nl/corona_menu/. De terrasuitbreidingen worden volgende week in een aparte kaart gepubliceerd, waarin ook de mogelijkheid wordt geboden de vergunde aanvraag te bekijken.