AMSTERDAM - Vandaag, 26 augustus 2021, heeft de heer Willem Hersbach uit handen van wethouder Egbert de Vries de Amsterdamspeld ontvangen. Hij ontvangt de gemeentelijke onderscheiding vanwege zijn jarenlange vrijwillige inzet voor de organisatie van SAIL Amsterdam en zijn bijdrage aan de emancipatie van lhbtiq+-personen bij de Marine.

Vanuit zijn functie als Luitenant ter Zee bij het Amsterdamse Marine Etablissement zet Willem Hersbach zich sinds 2000 als vrijwilliger in voor Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht (SHK). Hij organiseerde verschillende symposia en zette zich in om discriminatie van de lhbtiq+-gemeenschap op de werkvloer te bestrijden. Ook was hij betrokken bij de organisatie van de Canal Parade tijdens de Pride Amsterdam en is hij actief bij het Comité Dodenherdenking Homomonument.

Daarnaast is Hersbach al jarenlang vrijwilliger voor het maritiem evenement SAIL Amsterdam. Als liaisonofficier was hij verantwoordelijk voor de communicatie en begeleiding van een van de bezoekende schepen, de bemanning en de SAIL-organisatie. In 2015 stuurde hij als hoofd Algemene Dienst een groep van zo'n 250 vrijwilligers aan. Met zijn daadkracht, empathie en bevlogenheid droeg hij bij aan het succes van meerdere edities van SAIL.

Wegens zijn bijdrage aan de emancipatie van lhbtiq+-personen bij de Marine en aan SAIL Amsterdam ontvangt Willem Hersbach de Amsterdamspeld.

Amsterdamspeld
De Amsterdamspeld is bedoeld voor Amsterdammers die zich minimaal vijf jaar op bijzondere wijze hebben ingezet voor de Amsterdamse samenleving op sociaal, maatschappelijk, cultureel of economisch gebied. En voor personen die eenmalig een unieke prestatie hebben verricht voor de Amsterdamse samenleving.