AMSTERDAM - Vandaag, 1 april 2021, heeft Maria Johanna Lodeizen-Dijkman uit handen van wethouder Marjolein Moorman de Amsterdamspeld ontvangen. Zij krijgt de onderscheiding voor haar jarenlange inzet voor de 14e Montessorischool De Jordaan, waar zij op tachtigjarige leeftijd nog steeds voor de klas staat. Vanwege de coronamaatregelen werd de Amsterdamspeld digitaal uitgereikt.

Mevrouw Lodeizen-Dijkman werkt al meer dan vijftig jaar in het Amsterdamse onderwijs. Bijzonder is dat zij al die jaren op één Amsterdamse school heeft gewerkt: de 14e Montessorischool De Jordaan, en de voorloper daarvan, de Kinderleefkring. Tot haar 65e stond ‘Juf Rietje’, zoals de leerlingen haar noemen, fulltime voor de klas. In plaats van met pensioen te gaan besloot zij om actief te blijven als lerares. Inmiddels staat mevrouw Lodeizen-Dijkman nog steeds een à twee dagen per week voor de klas.

Naast de bijzondere duur van haar werkzaamheden zijn het haar pedagogische kwaliteiten die van grote waarde zijn voor de school en de leerlingen. Ze weet wat de kinderen nodig hebben, denkt altijd in kansen en gaat mee met de tijd.

Vanwege haar langdurige inzet voor de 14e Montessorischool De Jordaan krijgt mevrouw Lodeizen-Dijkman de Amsterdamspeld. Onder haar leiding zijn meer dan duizend Amsterdammers klaargestoomd voor het vervolgonderwijs en de rest van hun leven.

Amsterdamspeld De Amsterdamspeld is bedoeld voor Amsterdammers die zich minimaal vijf jaar op bijzondere wijze hebben ingezet voor de Amsterdamse samenleving op sociaal, maatschappelijk, cultureel of economisch gebied. En voor personen die eenmalig een unieke prestatie hebben verricht voor de Amsterdamse samenleving.