AMSTERDAM - Vandaag, 22 september 2022, heeft een lid van de Dienst Speciale Interventies uit handen van burgemeester Femke Halsema de Amsterdamspeld ontvangen. De DSI-agent krijgt de onderscheiding voor heldhaftig optreden op 22 februari 2022 op het Leidseplein, waardoor de gijzeling in de Apple store werd beëindigd.


De Amsterdamspeld werd uitgereikt tijdens een bijeenkomst met enkele tientallen betrokken politieagenten. De politie-inzet bij de gijzeling op het Leidseplein was ongekend groot. Alle agenten hebben die avond moed en professionaliteit getoond, waardoor alle gegijzelden het pand uiteindelijk ongedeerd konden verlaten.

De burgemeester heeft aan 23 hoofdrolspelers van die avond de Heldenspeld overhandigd. Het gaat om politieagenten die werkten bij verschillende afdelingen en diensten, maar die allen een stap naar voren hebben gezet op het moment dat het nodig was, soms zelf met gevaar voor eigen leven. De burgemeester sprak via deze hoofdrolspelers haar waardering uit voor alle agenten die bij de gijzeling betrokken waren.

Aan het einde van de bijeenkomst stond de burgemeester stil bij de cruciale interventie waarmee de DSI-agent groter leed wist te voorkomen. De agent kreeg daarna de Amsterdamspeld uitgereikt.

Amsterdamspeld

De Amsterdamspeld is een officiële gemeentelijke onderscheiding, onder andere bedoeld voor personen die eenmalig een unieke prestatie hebben verricht voor de Amsterdamse samenleving.

Heldenspeld

De Heldenspeld is twee jaar geleden in het leven geroepen om groepen of individuen in het zonnetje te zetten die zich hebben ingezet voor anderen in de stad.