AMSTERDAM - Vandaag, woensdag 26 april, heeft Annelies Buurman de Amsterdamspeld overhandigd gekregen door locoburgemeester Simone Kukenheim. Buurman kreeg de Amsterdamspeld voor haar jarenlange inzet voor het Bredewegfestival en haar bijdrage aan de culturele ontwikkeling van de stad. Zij kreeg de onderscheiding uitgereikt tijdens ‘Opera- op- Straat’, de traditionele opening van het Bredewegfestival aan de vooravond van Koningsdag.

Annelies Buurman is de drijvende kracht geweest achter ‘Opera- op- Straat’ en het Bredewegfestival, dat dit jaar 24 jaar bestaat . Zij leverde een essentiële bijdrage aan de samenwerking tussen het festival  en het Nederlands Philarmonisch Orkest, het koor van de Nationale Opera, theatermakers uit de buurt en de Dutch National Opera Academy. De operatalenten die door deze organisaties worden aangetrokken krijgen tijdens ‘Opera-op-Straat’ een unieke kans om samen te werken met professionals en opera in een ongebruikelijke context op te voeren.

In haar functie van bestuursvoorzitter van het Bredewegfestival zorgde Annelies Buurman voor een verjonging en uitbreiding van de groep vrijwilligers en vergrootte de betrokkenheid van bewoners en ondernemers aan de Bredeweg voor het festival. Dankzij de inzet van Buurman is het festival uitgegroeid tot een verbindende factor in Amsterdam Oost, en als inspirator van nieuwe sociaal-culturele initiatieven. Het festival trekt jaarlijks meer dan 35.000 bezoekers.

Amsterdamspeld De Amsterdamspeld is bedoeld voor Amsterdammers die zich minimaal vijf jaar op bijzondere wijze en onbetaald hebben ingezet voor de Amsterdamse samenleving op sociaal, maatschappelijk, cultureel of economisch gebied. En voor personen die eenmalig een unieke prestatie hebben verricht voor de Amsterdamse samenleving.