AMSTERDAM - Zaterdag 1 december luidt wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) samen met Greenpeace directeur Anna Schoemakers de noodklok voor het klimaat. De gemeente Amsterdam sluit zich hiermee aan bij de actie van Greenpeace waarbij in kerken, moskeeën en instellingen minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat oproepen tot actie om de klimaatverandering een halt toe te roepen.

Onder andere de Westerkerk, de Noorderkerk en de Zuiderkerkstoren zullen zaterdag om 11.58 uur twee minuten lang hun klokken laten luiden. Niet alleen in Amsterdam, maar door het hele land luidt op ruim 250 plekken letterlijk de noodklok. Ook is er een landelijk initiatief van 40 stadsbeiaardiers die ‘The Final Countdown spelen op hun carillon. Vlak voor de internationale klimaattop die op 3 december van start gaat in Polen klinkt het noodklok geluid en de carillons om een stevig signaal af te geven om de urgentie van klimaatverandering onder de aandacht van publiek en de landelijke politiek te krijgen.

Het is 2 voor 12
Wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid): ‘Het is letterlijk twee voor twaalf voor het klimaat. Smoorhete zomers, bosbranden, orkanen én overstromingen wisselen elkaar af. We moeten nu klimaatverandering een halt toe roepen en stoppen met het verbranden van kolen, olie en gas. Dat doen we in Amsterdam door onze wijken aardgasvrij te maken, het autoverkeer te beteugelen en schone energie op te wekken. Maar zonder sterke mondiale afspraken redden we het niet, daarom luidt ik de noodklok.’

Kom in het groen naar de Westerkerk
Wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) en Greenpeace directeur Anna Schoemakers luiden op zaterdag 1 december om 11.58 uur samen de klok van de Westertorenkerk. Iedereen die het klimaat een warm hart toedraagt is hiervoor uitgenodigd om vanaf 11.15 uur aan te sluiten ineen groene outfit én een eigen favoriete (nood)klok mee te nemen.Locatie: Westerkerk, Westermarkt.