AMSTERDAM - In Amsterdam hebben 62 leerlingen uit het voortgezet onderwijs een dag voor de klas gestaan. De leerlingen deden mee aan de workshop ‘Leraar voor een dag’, die voor de tweede keer is georganiseerd door het Amsterdamse onderwijs, de lerarenopleidingen en de Gemeente Amsterdam. De workshop is één van de vele activiteiten uit het Amsterdamse actieplan ‘Liever voor de klas’. Met het plan wil het college van B en W het lerarentekort aanpakken.

“Het is ontzettend leuk om te zien hoe enthousiast de leerlingen zijn en hoe docenten de passie voor het vak overbrengen. Deze workshops gaan toekomstige leraren opleveren, dat weet ik zeker.” aldus wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs).

Leraar voor een dag
Eén dag bereiden de leerlingen de les voor en een dag later brengen ze dat in de praktijk op een Amsterdamse basisschool. De scholieren worden geholpen door leraren en Studenten van de Pabo HvA, iPabo en van de Universitaire Pabo van Amsterdam. Zo ervaren ze hoe het is om les te geven en maken ze kennis met het beroep van leerkracht. “We zijn heel blij dat onze inspanningen effect sorteren en dat steeds meer Amsterdamse scholieren op deze manier kennismaken met het vak”, aldus Huib de Jong, voorzitter van de Taskforce Lerarentekort in Amsterdam en tevens bestuursvoorzitter van de Hogeschool van Amsterdam.”

Lerarentekort
‘Leraar voor een dag’ is één van de activiteiten uit het Amsterdamse actieplan ’Liever voor de klas’, waarmee het college van B en W het lerarentekort ook op langere termijn wil aanpakken. Het actieplan is een gezamenlijk initiatief van de Amsterdamse scholen, lerarenopleidingen van de Amsterdamse kennisinstellingen en de gemeente Amsterdam om te zorgen voor voldoende en kwalitatief goede leraren. De volgende workshop wordt het komend voorjaar gegeven.