AMSTERDAM - Vandaag, dinsdag 19 december, is Henk Stokhof benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontvangt de koninklijke onderscheiding uit handen van locoburgemeester Sofyan Mbarki. Stokhof ontvangt de onderscheiding vanwege zijn belangrijke bijdrage aan de sport in Amsterdam: de breedtesport de topsport en de sport voor mensen met een beperking.


Stokhof begon zijn loopbaan als gymnastiekleraar in het speciaal onderwijs, en ging uiteindelijkwerken op de afdeling Sport van de gemeente. In die rol heeft hij veel betekend voor de stad, zowel voor de breedtesport als voor de topsport. Hij zette zich in voor de zogenaamde ’Olympische ambitie’ en maakte onderdeel uit van een groot internationaal netwerk van Olympische steden, waarin hij Amsterdam met verve vertegenwoordigde. Niet alleen internationaal, maar ook in Nederland heeft hij vele samenwerkingen tot stand gebracht.

Stokhof was betrokken , als initiatiefnemer of ambassadeur, bij tal van toonaangevende sportprojecten. Zo was hij betrokken bij de ontwikkeling van Sporthallen Zuid, het opzetten van meer zwemonderwijs voor basisscholen, het ontwikkelen van Johan Cruijff courts op IJburg, in Nieuw-West en in Betondorp, de organisatie van de eerste etappe van de Giro d’Italia in Amsterdam, en internationale toernooien zoals het WK roeien (2014), het EK voetbal in 2020 en het EK Atletiek in 2016.

Orde van Oranje-Nassau

De onderscheiding wordt verleend aan personen die zich lange tijd persoonlijk verdienstelijk hebben gemaakt voor de maatschappij, de Staat of het Koninklijk Huis. Er zijn zes graden in de Orde van Oranje-Nassau: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid.