AMSTERDAM - Vandaag, vrijdag 24 april, heeft burgemeester Femke Halsema 50 Amsterdammers gebeld en gefeliciteerd met het feit dat zij een koninklijke onderscheiding ontvangen. De onderscheidingen konden in verband met de coronacrisis niet worden opgespeld: dat gebeurt later dit jaar bij een feestelijke gelegenheid.

Traditiegetrouw reikt de burgemeester ter gelegenheid van de verjaardag van Zijne Majesteit de Koning tijdens de ‘lintjesregen’ koninklijke onderscheidingen uit aan mensen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de maatschappij. Dit jaar krijgen 50 Amsterdammers een onderscheiding. In totaal krijgen in Nederland dit jaar 3060 een lintje.

Onder de 50 Amsterdamse gedecoreerden zijn:

1. Baba Sylla, oprichter van de stichting Orange Babies. Al 20 jaar houdt hij zich bezig met de oorzaken en gevolgen van HIV in Zuid-Afrika, Zambia en Namibië. De stichting heeft door middel van voorlichting, medicatie en zorg bijgedragen aan het ter wereld brengen van een half miljoen HIV-vrije baby’s. Tienduizenden mensen zijn getest op HIV en 3000 kinderen krijgen jaarlijks onderwijs over HIV en Aids.

2. Hans Kesting, acteur bij Internationaal Theater Amsterdam (voorheen Toneelgroep Amsterdam). Kesting is een nationaal en internationaal befaamd acteur. Hij speelde in tientallen toneelstukken (o.a. Freud, Wie heeft mijn vader vermoord en Kings of War) en films (Minoes, Vincent en Theo, Karakter), en was op tv te zien als quizmaster Sven bij het Klokhuis. Kesting won twee keer een Louis d’Or en ontving de Van Dalsumring.

3. Albert Dahan is al 25 jaar als anesthesioloog en hoogleraar Anesthesiologie verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Hij leverde een uitzonderlijke bijdrage aan internationaal wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de anesthesiologie en de ontwikkeling van de zogenaamde ‘utility function’, waarmee op grafische wijze de kans op een gewenst effect (bijvoorbeeld pijnstilling) en de kans op een ongunstige bijwerking (zoals ademdepressie) inzichtelijk wordt gemaakt. Hij wordt benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

4. Selma Ablak zet zich al vele jaren in als vrijwilliger voor verschillende organisaties, vooral gericht op vrouwen en jongeren. Zo organiseerde zij interreligieuze dialoogtafels. Ablaks inzet was in het bijzonder gericht op vrouwen met een migratieachtergrond. Met 39 jaar is Ablak de jongste vrouw die een lintje krijgt.

5. Ellen ’t Hoen wijdt haar leven aan het breed toegankelijk maken van levensreddende medicatie. In haar werk als jurist heeft ze onder meer gezorgd voor medische patenten voor ontwikkelingslanden die te maken hadden met ernstige gezondheidsbedreigingen en epidemieën. Ook is ‘t Hoen actief als vrijwilliger voor onder meer het Des Centrum, Artsen zonder Grenzen en de Stichting Farma ter Verantwoording.

Er zijn dit jaar vijf duo’s onderscheiden, waaronder het echtpaar Alexander en Ria Daniëls. Zij richtten in 1989 het Miniatuur Museum voor Hedendaagse Kunst op, in 1997 door het Guinness World Records erkend als het kleinste museum ter wereld. De collectie telt meer dan twee duizend kleine kunstwerken van ruim 1050 kunstenaars uit binnen- en buitenland, zoals Yves Klein, Karel Appel en Damien Hirst. Het museum is sinds 2019 gevestigd in het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen. De opbrengst van het museum wordt gedoneerd aan Stichting KiKa.