AMSTERDAM - Vandaag, maandag 26 april, heeft burgemeester Femke Halsema 37 Amsterdammers koninklijk onderscheiden. Vanwege de coronamaatregelen vond de ceremonie ook dit jaar in aangepaste vorm plaats. De burgemeester ontving de decorandi één voor één in het stadhuis om de onderscheidingen te overhandigen.


Traditiegetrouw reikt de burgemeester ter gelegenheid van de verjaardag van Zijne Majesteit de Koning tijdens de 'lintjesregen' koninklijke onderscheidingen uit aan mensen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de maatschappij. Vanwege de coronamaatregelen kon er geen publiek bij de uitreiking aanwezig zijn. Via een livestream op de website van de gemeente kon de lintjesregen door vrienden en familie op afstand worden gevolgd.

Dit jaar ontvingen 37 Amsterdammers een onderscheiding. In Nederland krijgen in totaal 2832 mensen dit jaar een lintje.

Onder de 37 Amsterdamse gedecoreerden zijn:

  • Govert de Roos, wereldwijd gevierd fotograaf, en grondlegger van de 'glamourfotografie' in Nederland. Zijn portretten zijn van grote technische kwaliteit, maar de mens staat altijd centraal. Zowel nationale als internationale sterren zijn door De Roos vastgelegd.
  • Francisca Sahebdin, één van de eerste vrouwelijke Hindoe geestelijken in Nederland. Al vanaf 1987 is zij onbaatzuchtig werkzaam als Pandita (Hindoe geestelijke). Aan vele individuen en gezinnen heeft zij geestelijke zorg verleend. Daarnaast geeft zij gratis Hindi taallessen aan geïnteresseerde kinderen.
  • Derk Bolt, journalist maar vooral bekend bij het Nederlandse publiek als 'mister Spoorloos'. Voor het programma reisde hij de afgelopen vijfentwintig jaar de hele wereld over om adoptiekinderen met hun biologische ouders te herenigen.
  • Karel Martens, grafisch vormgever en typograaf. Van zijn hand komen vele toonaangevende ontwerpen, zoals de oude telefoonkaarten van de PTT, de neonletters op het gebouw van het Nederlands Danstheater of het gedicht in lichtletters op het Sophia Kinderziekenhuis. De 'grafische taal' van Martens is een inspiratie voor jongere generaties ontwerpers.
  • Jan Piek, hoogleraar klinische cardioloog in het Amsterdams Medisch Centrum. Piek is internationaal bekend vanwege zijn onderzoek in de coronaire hemodynamiek en microcirculatie. Dankzij zijn werk zijn er nieuwe technieken ontwikkeld die hebben geleid tot een betere en efficiëntere patiëntenzorg. Samen met Freek de Jonge trad Piek in het De La Mar Theater op om geïnteresseerden uitleg te geven over cardiologie.
  • Paul Malschaert, sociaal ondernemer en oprichter van bureau Swink. Swink helpt mensen met autisme aan een volwaardige baan. Mede dankzij Malschaert hebben mensen met autisme nu zicht op een echte toekomst.
  • Mevlit Yilmaz en Fatma Lapcin-Yilmaz. Het echtpaar zet zich al ruim twintig jaar in voor de maatschappij en in het bijzonder voor de buurt in stadsdeel Nieuw-West. Als vrijwilligers voor Stichting de Regenboog organiseren zij populaire wijkactiviteiten.

Het overzicht van de Amsterdamse gedecoreerden vindt u in op www.amsterdam.nl/lintjesregen-decorandi2021.