AMSTERDAM - Amsterdam wil per 1 oktober de afvalpunten overnemen van het Afval Energie Bedrijf (AEB). Het AEB wordt grotendeels verkocht, maar het stadsbestuur is van mening dat de afvalpunten bij de gemeente moeten worden ondergebracht. Amsterdammers moeten hun grof- en klein chemisch afval gegarandeerd gratis kunnen wegbrengen en die dienst moet daarom in handen van de gemeente komen. Met de overname van de afvalpunten komen er 55 medewerkers in dienst bij de gemeente.


Op de zes afvalpunten in de stad kunnen Amsterdammers gratis en gemakkelijk hun grofvuil, klein chemisch afval en spullen voor de kringloop kwijt. Daar wordt het gescheiden in 30 verschillende soorten afval en daarna vervoerd en verwerkt tot grondstoffen voor nieuwe materialen en producten. Grof afval dat naar de afvalpunten wordt gebracht wordt gemakkelijker hergebruikt en gescheiden, en de grote vuilniswagens hoeven minder vaak door de stad te rijden.

Druk bezocht
De afgelopen maanden is gebleken hoe belangrijk de afvalpunten zijn. Tijdens de coronacrisis is het bezoek enorm gestegen, maar liefst gemiddeld 25% meer bezoekers en bijna 40% extra weggebracht afval. Ook waren de afvalpunten op Koningsdag geopend, zodat iedereen die op de vrijmarkt had willen verkopen, de spullen kwijt kon en ze niet aan de straat hoefde te zetten.

De overname is in goed overleg met AEB geregeld: voor de bewoners verandert er niets en het AEB kan zich volledig richten op het op orde brengen van de installaties en de organisatie. Al het personeel, materieel, contracten en de maatschappelijke verplichtingen worden overgenomen en de dienstverlening kan daarom gewoon doorlopen. Het voorstel wordt na het zomerreces in de gemeenteraad besproken.