AMSTERDAM -De Nachtwacht is waarschijnlijk het bekendste schilderij van Nederland. Het enorme schilderij van Rembrandt is van Amsterdam en dus ook een beetje van de Amsterdammers. Op dit moment ligt de Nachtwacht op de ‘operatietafel’. Niets ernstigs, hoor! Alleen voor onderzoek. Het schilderij is uit zijn lijst gehaald en op een speciaal ontworpen ezel geplaatst. En als u Amsterdammer bent mag u komen kijken tijdens een van de 2 gratis open avonden.


Op woensdagavond 18 september en zaterdagavond 21 september tussen 18.30 en 21.30 uur mogen Amsterdammers die in postcodegebieden 1000-1099 of 1100-1109 wonen gratis naar het Rijksmuseum om een kijkje te nemen bij Operatie Nachtwacht. Ook de Eregalerij met Rembrandts tijdgenoten Johannes Vermeer, Frans Hals en Jan Steen is speciaal voor u geopend. U kunt rondleidingen volgen en luisteren naar de Rembrandt-vertelling. Bent u geïnteresseerd? Reserveer dan eerst een kaartje voor Nachtwacht x Amsterdam via Rijksmuseum.nl/Amsterdammers.

Veel meegemaakt
Rembrandt schilderde zijn meesterwerk in 1642. Het duurde meer dan een jaar om het te schilderen. Afgebeeld zijn de leden van de burgerwacht van de stad. Ze betaalden er fors voor om geportretteerd te worden. Het werk werd drie keer flink beschadigd door bezoekers. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het schilderij samen met nog 30.000 andere kunstwerken uit de lijst genomen, opgerold en bewaard in een grot van de Pietersberg in Maastricht. Het werk werd meerdere keren schoongemaakt en bijgewerkt en is door miljoenen mensen bekeken en gefotografeerd.

Nieuwe technieken
Met de technieken die we nu hebben, kunnen we nog meer te weten komen. Tijdens Operatie Nachtwacht worden 56 scans gemaakt met een hypermodern röntgenapparaat. De scans geven onder meer informatie over de chemische samenstelling van de verf die Rembrandt gebruikte. Want dan weet je ook beter hoe je het schilderij het beste kunt restaureren, schoonmaken en bewaren. Na het onderzoek volgt ook nog een restauratie. Onderzoek en restauratie zijn live bij te wonen. Tijdens de open avonden kan dat gratis.

Geheimen en raadsels
Ook al heeft bijna iedereen de Nachtwacht wel eens gezien, toch herbergt het werk voor de meeste mensen nog allerlei geheimen. Geheimen over de afgesneden randen en wat daarop te zien was. Raadsels over de mensen die erop staan. Want wie is bijvoorbeeld dat meisje? En wat is het verhaal achter die handtekening die op dat lint staat? En is dat oog van een man met een petje, helemaal achterin, echt van Rembrandt zelf? U kunt er zelf achter komen tijdens Nachtwacht x Amsterdam. Want er zijn ook rondleidingen en theatrale vertellingen in het Auditorium.

Aanmelden
De open avonden op 18 en 21 september zijn alleen voor Amsterdammers. Zij kunnen een ticket reserveren via Rijksmuseum.nl/Amsterdammers. Er zijn per avond 2.500 kaartjes te vergeven. Reserveer dus op tijd. Reserveren kan vanaf 4 september.