AMSTERDAM - Het college wil zoveel mogelijk Amsterdammers betrekken bij de organisatie van het Europees Kampioenschap Voetbal voor heren, dat van 12 juni tot en met 12 juli 2020 onder andere in Amsterdam plaats vindt. Daarom start vanaf 5 juni de werving van 1200 enthousiaste vrijwilligers uit de regio Amsterdam, die als City Hosts de kans krijgen om de organisatie van het EURO 2020 van dichtbij mee te maken.

Wethouder Simone Kukenheim (Sport): “We zijn ontzettend trots dat we speelstad zijn voor zo’n belangrijk internationaal sportevenement. Wat ons betreft wordt EURO 2020 niet alleen een topsportspektakel, maar ook een inspiratiebron om zelf te gaan sporten en bovendien een evenement waarvan Amsterdammers zelf deel uit kunnen maken. We hebben 1200 trainingsplekken voor City Hosts, waarvoor iedereen boven de 16 jaar zich kan opgeven. Deze City Hosts ontvangen bijvoorbeeld supporters op Schiphol, begeleiden bezoekers richting de Johan Cruijff Arena en helpen achter de schermen bij evenementen rondom EURO 2020. Ze zijn in feite het visitekaartje van de stad. Een unieke ervaring om mee te maken.”

Voor het talentontwikkeling- en vrijwilligersprogramma is een Academy opgericht, die samenwerkt met Amsterdamse onderwijsinstellingen, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Zo kunnen studenten en scholieren in het kader van het talentontwikkelingprogramma komend jaar een afstudeeropdracht of stage doen die te maken heeft met de organisatie van een internationaal topsportevenement. De getrainde City Hosts vormen een pool, die ook voor toekomstige (sport)evenementen kan worden ingezet. Op deze manier wordt op allerlei niveaus kennis, ervaring en expertise opgebouwd. Naast het Amsterdamse vrijwilligersprogramma organiseert de UEFA een eigen ‘volunteer programme’ voor de organisatie in en om het stadion. Het komende jaar wordt ook een sportstimuleringsprogramma ontwikkeld voor de hele stad, dat inhaakt op EURO 2020. Op scholen, buurtpleinen en sporthallen organiseert de gemeente in de aanloop naar het EK diverse voetbalprogramma’s en evenementen door de hele stad..

EURO 2020 in twaalf steden
Ter ere van het 60-jarig bestaan van de UEFA vindt het EK volgend jaar in twaalf Europese steden plaats. In totaal worden vier wedstrijden in Amsterdam gespeeld. Als het Nederlands elftal zich kwalificeert, dan spelen zij twee of drie wedstrijden ‘thuis’ in de Johan Cruijff ArenA. Bij de organisatie van het toernooi en de evenementen eromheen werkt de gemeente nauw samen met de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB), de Johan Cruijff ArenA, Schiphol en de UEFA. Uitgangspunt is dat alle evenementen die in het kader van EURO 2020 in Amsterdam plaatsvinden, op een feestelijke, veilige en ordelijke manier verlopen en dat het ‘normale leven’ zoveel mogelijk door kan blijven gaan.

Naast Amsterdam zijn ook Bakoe, Bilbao, Boedapest, Boekarest, Dublin, Glasgow, Kopenhagen, Londen, München, Rome en St. Petersburg speelstad tijdens EURO 2020. De openingswedstrijd wordt op 12 juni in Rome gespeeld, de halve finales en finale in Londen. In de Johan Cruijff ArenA worden drie groepswedstrijden gespeeld en een achtste finale. Op 30 november 2019 vindt de loting plaats en wordt het wedstrijdschema bekend. De eerste tickets gaan tussen 12 juni en 12 juli 2019 in de verkoop.

Meer info: www.amsterdam.nl/euro2020
Aanmelden als City Host kan via de website: cityhost.volunteers-euro2020.nl