AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam heeft met haar programma Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht de European Health Award 2019 voor steden en daarmee 100.000,- euro gewonnen. Het thema dit jaar is preventie en verminderen van overgewicht bij kinderen en jongeren. Volgens de Europese Unie draagt het Amsterdamse programma bij aan een gezondere leefomgeving voor kinderen en jongeren.

Simone Kukenheim, wethouder Zorg, Jeugd en Sport van Amsterdam: “Deze prijs is een enorme steun in de rug. Niet alleen voor de gemeente, maar vooral voor alle betrokken in het veld die dagelijks werken aan een gezonde leefomgeving voor kinderen. Deze prijs draag ik op aan hen. Met het geld kunnen we extra inzetten op de ondersteuning van kind en gezin en kunnen we ondernemers nog beter adviseren en stimuleren om gezondere producten te verkopen. Samen met ouders, professionals, scholen, verenigingen en ondernemers proberen wij in Amsterdam een gezonde omgeving te creëren. En we roepen de Europese Unie op om te komen tot strengere regels met betrekking tot productsamenstelling, etikettering en kindermarketing.”

Obesitas bij kinderen is vaak een symptoom van andere problemen in het gezin, bijvoorbeeld schulden, psychische problemen bij ouders, of opvoedproblemen. Door eerst deze problemen op te lossen ontstaat er ruimte om de leefstijl van een gezin duurzaam te verbeteren. Daarnaast helpt het wanneer de omgeving meewerkt, door een gezond aanbod in de kantines op school en de (sport)vereniging, minder fastfood in de openbare ruimte – vooral in de buurt van scholen – en minder kindermarketing. De Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht zet zich op al deze fronten in met als doel alle kinderen in Amsterdam gezond op te laten groeien.

Amsterdam ontving de prijs vanochtend uit handen van Vytenis Andriukaitis, European Commissioner for Health and Food Safety. Hij was lovend over de systeembenadering: de benadering waarbij het gehele systeem, bestaande uit de thuis- en buurtomgeving, de school en de zorgsetting wordt meegenomen. De jury was verder onder de indruk van de druk die Amsterdam uitoefent op de voedselindustrie om verantwoordelijkheid te nemen. Want dat gaat helpen om in de toekomst de gezonde keuze de normale keuze te laten zijn.