AMSTERDAM - Vanaf dit najaar kappen en vervangen we 1559 bomen in de stad. Ze zijn ziek of op sterven na dood, blijven bij de eerste de beste storm niet overeind staan, hebben grote (dode) takken die af kunnen breken of een te kleine plek om te groeien. Bomen kappen doet altijd pijn, maar we zijn wettelijk verplicht om de boel veilig te houden voor Amsterdammers en bezoekers.

Ieder jaar controleren we een gedeelte van alle bomen die we in de stad beheren, dat zijn er in totaal zo’n 300.000.

2218 onveilige bomen
Van alle bomen die we dit jaar hebben onderzocht, hebben 2218 bomen het stempel ‘onveilig’ gekregen. 1559 van deze bomen vervangen we, 658 blijven er staan als ‘ecologische houtopstand’: takken en een deel van de stam zagen we af, de rest blijft staan. Dieren kunnen er nesten in bouwen en voedsel uit halen.

Stadse bomen krijgen ’t voor hun kiezen

De gemiddelde levensduur van onze bomen is zo’n 40 jaar. Ze hebben het in de stad behoorlijk te verduren: er is minder de ruimte dan in de natuur, ze worden geteisterd door (besmettelijke) ziekten en plagen en hebben te lijden van schade die graafwerk soms aan de wortels veroorzaakt. Daarom besteden we extra aandacht aan de plek als we nieuwe bomen planten. Er moet voldoende ruimte zijn om te kunnen uitgroeien tot monumentale knoeperds.

Welke bomen vervangen we?

De bomen die we vervangen, zijn te bekijken op de kaart Vervangen bomen.

We planten bomen terug
Amsterdam wil voor elke gekapte boom een nieuwe boom planten, het liefst op dezelfde plek. Daarin hebben we een achterstand in te halen. Het afgelopen plantseizoen hebben we 1569 bomen geplant. Voor het seizoen 2021-2022 willen we ruim 2000 bomen herplanten.

Bezwaar indienen
Eind juli 2021 dienen we de aanvragen in voor de omgevingsvergunningen voor de kap van de 1559 onveilige bomen en het snoeien van 658 bomen. De vergunningen publiceren we begin oktober. Als u bezwaar hebt tegen de kap, kunt u binnen 6 weken daarna een bezwaarschrift indienen.

Meer informatie over het vervangen van bomen vindt u op: www.amsterdam.nl/bomen

Informatie over het indienen van bezwaar vindt u ook op de website van Amsterdam: www.amsterdam.nl/veelgevraagd