AMSTERDAM - Vanaf vandaag verspreidt de gemeente Amsterdam 100.000 zogeheten 'bezoekpakketten' aan Amsterdammers met een kleine portemonnee en in delen van de stad waar de vaccinatiegraad laag is. Met het pakket wil de gemeente het naleven van de basismaatregelen in en om het huis bevorderen – vooral door aandacht te vragen voor de regels voor het ontvangen van bezoek. Het pakket bestaat onder meer uit zelftesten, mondmaskers en tips over hoe de basismaatregelen binnenshuis moeten worden toegepast. De pakketten worden huis aan huis bezorgd, bij markten uitgedeeld en zijn tussen kerst en oud en nieuw af te halen bij de Huizen van de Wijk. Ook de Voedselbanken en het Rode Kruis helpen mee aan de verspreiding.

Burgemeester Halsema: "Het is een grote teleurstelling dat we in deze periode zoveel mogelijk thuis moeten blijven en ons bezoek moeten beperken. Juist nu we elkaar het liefst willen opzoeken voor de feestdagen. Maar het is van groot belang de verspreiding van omikron een halt toe te roepen. Laten we voorzichtig zijn als we elkaar opzoeken en de coronamaatregelen goed in acht nemen, ook als je gevaccineerd bent. Zo beschermen we elkaar, en vooral kwetsbare ouders en grootouders."

Het is de afgelopen week duidelijk geworden dat omikron zich ook in Nederland zeer snel verspreidt. Het OMT verwacht dat deze variant eind december al dominant zal zijn in Nederland. Daarom is het belangrijk dat iedereen zich aan de coronamaatregelen houdt, laat vaccineren, een test doet bij klachten of voor de zekerheid voor een bezoek aan familie of vrienden. Uit bron- en contactonderzoek door de GGD blijkt dat veel besmettingen in huiselijke kring plaatsvinden.
De gemeente heeft daarom besloten zelftestpakketten rondom de feestdagen te verstrekken, om Amsterdammers met een kleine portemonnee tegemoet te komen en om degenen in kwetsbare wijken (waar de vaccinatiegraad laag is) te ondersteunen in het naleven van de basisregels.

Wethouder Simone Kukenheim (Zorg): "Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat meer mensen zich eerder testen als zij zelftesten in huis hebben. De kosten hiervan kunnen echter behoorlijk oplopen, zeker als je het toch al niet ruim hebt. Ik vind het belangrijk om mensen waar dit voor geldt te helpen door de pakketten uit te delen in de wijken waar zij wonen of op de plekken waar ze vaak komen."

Inhoud pakket
Het pakket bestaat uit vier zelftesten die ook de nieuwe omikron-variant kunnen detecteren. Daarnaast bevat het twee mondmaskers, voorlichtingsmateriaal over de basisregels en een boodschap van burgemeester Halsema. Via een QR-code op de pakketten komen mensen op amsterdam.nl/ikhouafstandvanjou, waar veel informatie in zes talen te vinden is.

Ook vier andere gemeenten (Amstelveen, Uithoorn, Diemen en Ouder-Amstel) in de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland zullen pakketten aan hun inwoners uitdelen.