AMSTERDAM - Het college van B&W heeft besloten de subsidieregeling voor het verduurzamen van cultureel vastgoed uit te breiden. Zo wordt het maximumbedrag van de subsidie verdubbeld en kan er vaker subsidie worden aangevraagd. Het college verwacht dat door de uitbreiding in 2020 meer culturele instellingen van de subsidie gebruik gaan maken.

De nieuwe regeling past bij de ambitie van dit college om Amsterdam klimaatneutraal te maken. Wethouder Touria Meliani (Kunst en Cultuur, Vastgoed): “Veel van onze cultuurpanden zijn eeuwen oud. Die willen we beschermen, maar het is ook belangrijk dat deze panden energiezuinig worden. Dat is een hele opgave. Met de aanpassingen van deze subsidieregeling willen we de verduurzaming van deze gebouwen een impuls geven.”

Het aantal aanvragen op de vorige regeling, gestart in 2017, bleef achter bij de verwachtingen. Om het aantal aanvragen te verhogen, past het college de regeling op een aantal punten aan. Het maximale subsidiebedrag gaat van 25.000 euro naar 50.000 euro, en het percentage subsidie als deel van de totale kosten wordt verhoogd van 25% naar 50%. Ook zal het mogelijk zijn om vaker een aanvraag in te dienen, met een maximum van drie keer.

De afgelopen jaren is de subsidie gebruikt om bijvoorbeeld een warmtepomp te plaatsen. Wethouder Meliani: “De komende jaren willen we deze verduurzaming bevorderen. Het kan gaan om iets simpels zoals het plaatsen van bewegingsmelders voor verlichting, of een groter project zoals het isoleren van daken en muren.”